Nabo-drama om fæl hørm: Alle er utilfredse med nye regler

Både minkfarme og naboer er utilfredse med de nye regler for minkfarme - men mest af alt er de uenige om, hvor meget de små kræ lugter.
Hvor meget stinker mink egentligt - og hvor meget generer stanken de mennesker, som tilfældigvis er naboer til en minkfarm? Det er der stor uenighed om.
Hvor meget stinker mink egentligt - og hvor meget generer stanken de mennesker, som tilfældigvis er naboer til en minkfarm? Det er der stor uenighed om. Foto: Scanpix / Modelfoto

Det er sjældent, at pelsdyravlerne hos Kopenhagen Fur og Foreningen for Generamte Naboer til minkfarme er enige om noget som helst. Det skriver DR Syd.

Men efter der er trådt nye regler fra Miljøstyrelsen i kraft den 1. juli om, hvor langt man må bygge minkfarme fra anden bebyggelse, er de to parter i sagen blevet enige om at være utilfredse.

De nye regler er baseret på ny viden om, hvor meget mink lugter, og hvordan lugten spredes. Det betyder eksempelvis, at afstandskravet mellem en farm med 8000 mink og naboerne er øget med 142 meter.

Det er formanden for Foreningen for Generamte Naboer til Minkfarme, Benjamin Jensen, som udgangspunkt glad for, men han er meget utilfreds med, at reglerne kun gælder nye minkfarme.

- Vi havde forventet, at man tog hensyn til naboerne på en helt anden måde. Der er jo også et økonomisk aspekt i det, for dem der allerede er naboer til farme, kan kun flytte derfra med et stort økonomisk tab på huset, siger Benjamin Jensen.

Heller ikke Kopenhagen Fur er tilfredse. De mener overhovedet ikke, at virkelighedens lugtgener fra minkfarmene er så slemme, som de nye regler lægger op til.

- Det er overraskende for os, at denne her teoretiske model for lugt viser et billede, som vi slet ikke kan genkende. Vi synes, at pelsdyrproduktion anno 2016 lugter meget lidt, siger Sander Jacobsen, der er direktør for Public Affairs i Kopenhagen Fur.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.