Når sorg og krise rammer: Derfor skal du dele det med andre

Er en elsket gået bort ved døden, er du nyskilt eller har mistet et godt job? Lad være med at gøre din oplevelse til en privatsag, råder eksperten.
Vi kommer bedst igennem livets store kriser, når vi mærker støtte fra dem, der betyder noget for os.
Vi kommer bedst igennem livets store kriser, når vi mærker støtte fra dem, der betyder noget for os. Foto: SCANPIX arkiv

Af Trille Frost, FEMINA, Aller Media

Det er umuligt at gå gennem livet uden at opleve tab. Og når du oplever at miste nogen eller noget, som du holder af, så er det vigtigt at reagere – ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det er nemlig åbenhed om dine følelser, der kan hjælpe dig videre.

- Det er nødvendigt at dele din sorg i fællesskab med andre i stedet for at opretholde en facade, og det er uanset, om du har mistet en person eller noget andet særligt i dit liv, for der er ligesom noget, der er ’dødt’ for dig. Når du gør andre opmærksomme på, at du har brug for lidt ekstra omsorg, og taler om alle de tanker om følelser, der dukker op – også selvom du gentager dig selv – så er du i gang med at skabe orden i det kaos, du oplever, hvilket har et terapeutisk effekt, forklarer psykolog Vita Hemdrup.

Her er 8 tegn på, du skal sige farvel til folk, der dræner dig

Her er tre andre ting, der kan dulme sorg:

  1. Sæt ikke livet på standby

Det er forståeligt og tilrådeligt, hvis du umiddelbart efter et stort tab tager en timeout, hvor du har fuldt fokus på sorgen. Efter nogle uger kan det dog være gavnligt at komme ud af din puppe. Opsøg fællesskaber og rummelige miljøer, så du ikke isolerer dig selv og din sorg.

  1. Byd sorgen velkommen

At du sørger over et tab med gråd, nedtrykthed og lignende, er tegn på, at der har været kærlighed og en hel masse godt, som du viser respekt. Det er positivt. Men minderne kan også æres gennem smil. Du skal jo lære at leve med tabet, men du behøver ikke at lade alt andet positivt visne.

  1. Husk tid og tålmodighed

Hvordan vi reagerer i sorgprocessen, er meget individuelt, blot er det vigtigt at reagere i det hele taget, da en forsinket sorgreaktion er langt mere vanskelig at behandle. Giv sorgen plads til at være, og uden at tro, der er en tjekliste, du skal eller kan speede igennem.

Ekspert: Du bliver lykkeligere af at være doven

Nikolaj Lie Kaas: Min mormor forsøgte at få mig til at være med i Jehovas Vidner

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.