Når kollegaens job flytter til udlandet: Det kan koste dig på lønsedlen

Virksomheder presser lønnen for danskere, når de har flyttet job til udlandet.
Når danske virksomheder flytter job ud af landet, er det ikke kun dem, der mister deres arbejde, som bliver ramt. Kollegaerne, der bliver tilbage, går ofte ned i løn.
Når danske virksomheder flytter job ud af landet, er det ikke kun dem, der mister deres arbejde, som bliver ramt. Kollegaerne, der bliver tilbage, går ofte ned i løn. Foto: Scanpix

Når kollegaens job bliver flyttet ud af landet, rammer det din løn. Hos Danfoss mærker de ansatte trykket fra udflytningerne. Det skriver Fagbladet 3F.

Når danske virksomheder flytter job ud af landet, er det ikke kun dem, der mister deres arbejde, som bliver ramt.

Lønnen for dem, der har set kollegaer miste jobbet til udlandet, går ofte ned i løn. Den direkte eller indirekte trussel om yderligere udflytning presser de ansatte i produktionen, især ufaglærte. Det viser forskning fra professor Jakob Roland Munch fra København Universitet.

- Det har også stor betydning for dem, der bevarer beskæftigelsen i virksomheden, hvis deres arbejde er rutinepræget. Lønnen for dem med mest rutinearbejde falder. Det skyldes, at den løn, som virksomheden vil betale for det arbejde, bliver lavere og lavere, siger Jakob Roland Munch til Fagbladet 3F.

Til gengæld stiger lønnen for de ansatte funktionærer og andre, som har udviklingsopgaver.

Jakob Roland Munch har dokumenteret effekten i en videnskabelig artikel i tidsskriftet American Economic Review sammen med en række andre forskere.

De har fulgt danskernes lønudvikling over ti-årig periode. Dermed kan de se, hvordan lønnen blev påvirket af udflytning af arbejdspladser.

Forklaringen er, at det øger presset på de danske ansatte, når danske afdelinger lukker ned for at flytte til Kina eller Polen, hvor lønnen er lavere.

- Hvis man sidder ved samlebånd og kan se, at det andet samlebånd i virksomheden er blevet outsourcet, så er der mere pres på dem, der er tilbage, siger professoren.

De ansatte på Danfoss er mærkede, efter ledelsen de senere år har flyttet flere end 400 job til Polen. Det forklarer Hanne Petersen, der er a-kasseleder i 3F Als.

Uvisheden har lagt en dæmper på lønnen for mange af de 5.000 ansatte Danfoss stadig har i Danmark.

- De seneste par år har der ikke været nogen lønstigninger. Folk siger ja tak til nul kroner, for de ved, at de er presset af udflytningerne, siger Hanne Petersen.

Pressemedarbejder i Danfoss Mette Uhd Nørgaard afviser, at lønnen er blevet trykket af udflytningerne. Danfoss vil ikke oplyse, hvordan lønnen har udviklet sig. Og virksomheden vil ikke medvirke i et interview med Fagbladet 3F.

Men Mette Uhd Nørgaard skriver per mail:

- Set over en længere periode ligger Danfoss helt på niveau med den gennemsnitlige lønstigning i Danmark inden for Dansk Industris område og følger den regionale markedsudvikling.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.