Når hunde bider: Det er ejerens skyld

Hundeloven har ikke ændret på, at hunde stadig bider andre, for det ligger ganske enkelt i deres natur. Derfor er det ejerens ansvar at træne det væk.
Bider din hund? Det er muligvis din egen skyld. 
Bider din hund? Det er muligvis din egen skyld.  FOTO: Scanpix

Hunde er hunde, og de vil altid bide. Selvom hundeloven blev indført for fem år siden, og hele 13 hunderacer blev forbudt her i Danmark, viser tal, at der stadig sker hundebid her i landet, skriver stiften.dk

Forskellen er, at de fleste hundesager i dag handler om helt almindelige hunde og almindelige mennesker.

De søde hunde bider også

I Århus området er der sket 32 aflivninger på grund af skambidning, siden loven blev strammet. Men under en tredjedel af disse bid er forårsaget af hunde, som politiet klassificerer som farlige.

Det er nemlig langt fra de "farlige" hunde, som er skyld i flest bid, fortæller dyrlæge Jørgen Mikkelsen. Han er en af de hundesagkyndige, der er udpeget af Justitsministeriet til at hjælpe politiet i hundesager.

Alle tror, det er de såkaldte kamphunde, der er skyld i flest skambidninger, men der er intet videnskabeligt belæg for at sige, at nogle racer er farligere end andre racer. Det er utopi at forestille sig et samfund, hvor ingen bliver bidt af hunde. De er en så integreret del af vores samfund. Det, der skal til, for at begrænse hundebid, det er viden om hundens adfærd, siger han.

Problemet er altså, at ejerne ikke forstå deres hunde og ikke opdrager dem korrekt. Derfor findes der utrygge hunde, som bider andre. Det er ejerens ansvar, for hunden er ikke ond. Den følger sit instinkt.

Den antagelser er politiet enig i:

- Der er stadig kamphunde derude, er de født før 2010 er de jo lovlige, men vi møder ikke så mange af dem. I dag handler hundesager mest om almindelige mennesker med almindelige hunderacer, som de bare ikke altid har ordentlig styr på, siger Søren Andersen, lokal efterforsker, Østjyllands Politi.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.