Mytedræber: Kaffe skader IKKE, hvis du har denne lidelse

Hvis du hører til de danskere, der lider af irritabel tyktarm – og dem er der mange af – er du måske gået en stor bue uden om kaffe. Men det behøver du slet ikke:
Kaffe er tæt på at være en dansk nationaldrik.
Kaffe er tæt på at være en dansk nationaldrik. Foto: SCANPIX arkiv

Af Britta Bjerre, SØNDAG, Aller Media

En dejlig kop kaffe er noget, mange af os godt kan lide.

Men hvis du er en af de danskere, der døjer med lidelsen irritabel tyktarm, har du sikkert tænkt, at kaffe er forbudt, forbudt. Men sådan behøver det slet ikke at være.

Ifølge SØNDAGs diætist, Anne W. Ravn, er der ingen grund til helt at forsage kaffe. Hun konstaterer tværtimod:

- Generelt er der ikke videnskabeligt belæg for, at der er nogen forbindelse imellem et moderat kaffeforbrug og forøget risiko for irritabel tyktarm eller forværring af det.

Hvad er så "moderat kaffeforbrug”, spørger du måske. Og her er svaret: Ifølge en tidligere rapport fra Vidensråd for Forebyggelse er ”et moderat kaffeindtag”, når du drikker ”tre-fire kopper kaffe om dagen”.

Læs på Søndag.dk: Seks udbredte myter om kaffe

Irritabel tyktarm er den hyppigste mave-tarm-lidelse her i landet. Omkring hver 10. dansker er ramt af lidelsen, og den rammer oftere kvinder end mænd. Der findes tal, der peger på, at helt op imod hver 5. kvinde kommer til at døje med irritabel tyktarm på et eller andet tidspunkt af deres liv.

Typiske tegn

De typiske tegn på irritabel tyktarm er bl.a. oppustethed, rumlen og uro i maven, mavesmerter, der kan have kolikagtig karakter, uregelmæssig afføring og slim i afføringen.

Irritabel tyktarm er en ubehagelig, men ufarlig lidelse. Den er altså ikke årsag til øget risiko for at udvikle kræft eller betændelse i tarmen. Men det er vigtigt at tage lægen med på råd, så evt. anden sygdom kan udelukkes.

Se også:

Lidelsen kan vare i kortere eller længere perioder, også i årevis. Og den kan vende tilbage, også efter lang tid. Man kender ikke årsagen til, hvorfor den opstår. Og der findes ingen helbredende kur endnu, selv om der forskes på området, men man kender til forskellige måder at lindre smerterne på.

Vink farvel til din oppustede mave: Se hvordan på Søndag.dk

Gode råd

Nogle af de gode råd fra diætisten lyder:

Forstoppelse kan være en af generne, så sørg for at få rigeligt med væske dagen igennem. Dyrk motion. Undgå stress, for selv om lidelsen ikke opstår af stress, kan stress forværre den.

Der findes ikke en bestemt slags kost eller bestemte kostplaner, der hjælper generelt. Men fra person til person vil der kunne være bestemte madvarer, som forværrer tilstanden og derfor bør helt undgås eller i det mindste reduceres i kosten. Vær opmærksom på det.

Og således ender vi dér, hvor vi begyndte - med kaffen. Fordi: For alle med irritabel tyktarm gælder det i endnu højere grad end for så mange andre, at f.eks. netop kaffe, men også te, cola og lignende kun bør drikkes i, ja, moderate mængder. Men helt at droppe kaffe, det behøver altså kun de færreste.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.