Mytedræber: Flere flytter til end fra udkanten

Flere kommuner i udkanten af Danmark kan sige goddag til flere borgere end de må vinke farvel til.
Flere flytter til end fra flere udkantskommuner i Danmark. Her er det broen til Møn, der ligger i Vordingborg Kommune, som også oplever nettotilflytning.
Flere flytter til end fra flere udkantskommuner i Danmark. Her er det broen til Møn, der ligger i Vordingborg Kommune, som også oplever nettotilflytning. Torben Christensen/Scanpix/arkiv

Selv om udkantskommunerne har oplevet en massiv befolkningstilbagegang gennem en årrække, kan flere af dem registrere en nettotilflytning af nye indbyggere.

Det gælder ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten fredag kommuner som Odsherred, Vordingborg, Guldborgsund, Faaborg-Midtfyn, Mariagerfjord, Norddjurs og Vesthimmerland, der alle har haft en samlet befolkningstilbagegang i perioden 2007 til 2013, men alligevel har fået flere nye indbyggere ind over kommunegrænsen, end de har afleveret den anden vej.

Forklaringen er befolkningssammensætningen med flere ældre end unge, siger seniorforsker ved Københavns Universitet Hanne Tanvig, der i mange år har forsket i yderområdernes udfordringer.

"Myten om massiv fraflytning holder simpelthen ikke for en del kommuner. Det kan godt være, at de har en samlet befolkningstilbagegang, men det skyldes udelukkende de mange gamle, der dør, og for få nyfødte. Til gengæld har de flere tilflyttere end fraflyttere," siger hun.

De nye indbyggere kan være det grå guld i form af seniorer, men også flygtninge og indvandrere tæller på plussiden.

Samtidig arbejder flere kommuner via bosætningskonsulenter bevidst på at tiltrække nye indbyggere. Det gør de på Ærø, hvor den lille kommune oven i købet stiller et hus til rådighed for potentielle nye indbyggere, der gerne vil afprøve, hvordan det er at bo på øen, inden de træffer den endelige beslutning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.