Myte eller ej: Er danskvand skidt for tænderne?

Her midt på sommeren (og når vejret ind imellem er godt) ryger der sandsynligvis et par ekstra flasker danskvand i indkøbskurven, for det læsker så godt – men er kulsyren egentlig skadelig for dine tænder?
Danskvand har bobler som sodavand, men er det lige så skadeligt?
Danskvand har bobler som sodavand, men er det lige så skadeligt? FOTO: Scanpix

Der findes ikke noget bedre på en varm sommerdag end et glas brusende danskvand. Faktisk har du efterhånden udviklet et mindre overforbrug af den boblende drik og det kan dine tænder få bitte små skader af, skriver kk.no.

Der er nemlig syre i den kulsyre, som giver boblerne i vandet, fortæller tandekspert Malin Hansen.

Det er ikke decideret godt for dine tænder, men heller ikke alarmerende farligt:

- Det er ikke nok til at bryde tandemaljen, men vi er forskellige og reagerer forskelligt på den mad og drikke, vi indtager, siger hun.

Du kan altså godt fortsætte din besættelse af danskvand uden en større risiko for at skade tænderne synligt – lidt vil der kunne ses, men det er intet urovækkende, forklarer tandlægen.

Det er smagen, der gør forskellen

Tandlæge Lise Mathiesen fortæller, at du først skal være rigtig på vagt overfor dine tænder, når der er smag i de boblende drikke – altså når du drikke sodavand i stedet for, men også danskvand med smag.

- Rent vand er neutralt, siger hun og opfordrer dermed til, at du altid vælger det.

En lille smule smag ændrer nemlig ved PH-balancen og bliver den mere sur, hvilken den gør af smag, vil emaljen på tænderne begynde at opløse sig. Det samme gælder med sukker, og derfor er tandlægernes råd altså:

Spring drikke med sukker og smag over. Drik i stedet ren vand og alternativt danskvand, men vælg den uden smag.
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.