Mystik om callcenter, der hjælper kræftramte børn

HelpSimply sælge kuglepenne og chokolade over telefonen for at støtte Foreningen Ønsk. Men foreningen har intet regnskab og holder sin bestyrelse hemmelig. Brancheforening kritiserer foreningen for at ødelægge tilliden til lødige velgørenhedsorganisationer.
HelpSimply har et telefonnummer og en adresse i Ballerup, men svarer hverken på telefon eller mail. Firmaet samler penge ind til Foreningen Ønsk, som gemmer sig bag en postboks i Glostrup, og hverken har adresse eller telefon.
HelpSimply har et telefonnummer og en adresse i Ballerup, men svarer hverken på telefon eller mail. Firmaet samler penge ind til Foreningen Ønsk, som gemmer sig bag en postboks i Glostrup, og hverken har adresse eller telefon. FOTO: Screendump fra Helpsimply.dk

Flere tidligere ansatte føler sig snydt og bedraget af firmaet HelpSimply. Men de ansatte er ikke de eneste, der har et horn i siden på callcenteret, som sælger chokolade og kuglepenne for at hjælpe syge børn.

Læs også: 18-årige Nikita fyret fra callcenter: Du skylder 24.500

Indsamlingsorganisationernes brancheorganisation Isobro advarer mod at støtte gennem firmaer som HelpSimply.

"Folk vil ikke snydes, når de forsøger at gøre noget godt. Så når der er nogen på markedet, som ikke agerer indsamlingsetisk korrekt, er det undergravende for tilliden til alle de ordentlige organisationer med lødige formål," siger sekretariatschef Mette Grovermann.

Isobro repræsenterer organisationer, som samler penge - for eksempel Røde Kors, Kræftens Bekæmpelse eller Dyrenes Beskyttelse.

HelpSimply samler penge ind til Foreningen Ønsk, som ikke er medlem af Isobro.

Ifølge brancheorganisationen er firmaets arbejdsmetoder meget uigennemsigtige.

"Firmaer som HelpSimply har ofte kun en partner, og vi har flere gange erfaret, at der er personsammenfald mellem ledelsen i fundraisingfirmaet og den velgørende organisation, den arbejder for. Det gør det uklart, hvem man i virkeligheden støtter. Det kan vi dog ikke sige, om er tilfældet i forholdet HelpSimply og Foreningen Ønsk," siger Mette Grovermann.

Nul telefon og skjulte regnskaber

HelpSimply ringer op til firmaer og tilbyder dem at købe kuglepenne, chokolade, bolsjer, te, kaffe og post-it-sedler.

12 procent af salgsprisen går til Foreningen Ønsk, som køber julegaver til syge og handicappede børn og unge.

Det kan man se billeder af og læse historier om på både hjemmesiden for HelpSimply og Foreningen Ønsk.

Læs mere: Derfor sagde Nikita ja til job i betændt branche

Det er dog ikke muligt at komme i kontakt med hverken HelpSimply eller Foreningen Ønsk. Ingen af de to har reageret på mailhenvendelser fra Avisen.dk, og der findes ingen offentligt tilgængelige kontaktoplysninger på Erdal Özden, der er direktør for HelpSimply.

"Eftersom foreningen er dybt afhængig af den økonomiske støtte, den får, tager Foreningen Ønsk afstand fra enhver uetisk, umoralsk og ulovlig handling, som misbruger folks gode vilje, oprigtig intention og ønske om at give en hjælpende hånd, til egen økonomiske vinding," skriver foreningen selv på sin hjemmeside.

Foreningen Ønsk har dog intet telefonnummer og opgiver kun en postboks i Glostrup som adresse. Og til forskel fra andre velgørende organisationer, findes der ingen offentlige regnskaber eller overblik over, hvem der sidder i bestyrelsen.

Pralede med julefest for 100 syge børn

Det er kort sagt umuligt at få oplyst, hvor mange penge, foreningen samler ind, og hvor mange, der ender som gaver til syge børn.

"Isobro anbefaler altid vores medlemmer som minimum at have offentligt tilgængelige oplysninger om bestyrelse, direktør, regnskaber og ikke mindst adresse og telefonnumre. Her er ingenting," siger Mette Grovermann fra Isobro.

Læs også: Callcenter: 40 kroner og en flaske vodka i timen

Men selv om det ikke er muligt at få kontakt til HelpSimply eller Foreningen Ønsk, er der tilsyneladende fortsat gang i forretningen.

"Jeg vil antage, de fortsat agerer på markedet. Jeg bliver i perioder jævnligt ringet op af virksomheder, som er kommet i tvivl om lødigheden efter at have accepteret at købe et produkt gennem HelpSimply, men som efterfølgende ikke kan komme i
kontakt med dem," siger Mette Grovermann.

HelpSimply tilhører en broget underskov af fundraisingfirmaer med tilknyttede foreninger, som læner sig op ad det amerikanske Make a Wish Foundation, der opfylder ønsker for syge børn.

For eksempel samler firmaet Trade2Support ind til Ønskebrønden, som også bor i en postboks og ikke skilter med regnskaber eller telefonnumre.

For to år siden blev flere 'indsamlingshajer' afsløret i TV2-programmet 'Operation X'.

Her kunne man blandt andet møde firmaet We Care, som samler ind til 'Danmarks Børn'. I telefonen lovede firmaet af arrangere en julefest for 100 børn, men i virkeligheden kom der kun to-tre børn.

Isobro anbefaler, at man kun støtter organisationer, som tydeligt kommunikerer om bestyrelse, vedtægter og kontaktinformationer - og som har anmeldt deres indsamling til Indsamlingsnævnet.

Kender du HelpSimply?

 

  • HelpSimply ringer op til firmaer og tilbyder dem at købe kuglepenne, chokolade, bolsjer, the, kaffe og post-it-sedler for at hjælpe syge børn.
  • 12 procent af salgsprisen går til Foreningen Ønsk, som opfylder ønsker for syge og handicappede børn.
  • Foreningen Ønsk har ingen offentlige regnskaber, adresse eller overblik over, hvem der sidder i bestyrelsen.
  • Foreningen Ønsk er heller ikke medlem af Isobro, der er brancheforening for velgørende indsamlingsorganisationer.
  • Har du arbejdet for HelpSimply, købt deres produkter eller modtaget donationer fra Foreningen Ønsk til dit barn, så vil Avisen.dk gerne i kontakt med dig.
  • Skriv til [email protected]

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.