Mysteriet om Tollundmandens forsvundne tå er løst

Jeg havde den engang med i skole, siger datter af konservator, der har haft Tollundmandens tå i op mod 66 år.
Dronning Margrethe og prins Henrik betragter Tollundmanden, hvis tå netop er dukket op, efter at have været forsvundet siden 1950'erne.
Dronning Margrethe og prins Henrik betragter Tollundmanden, hvis tå netop er dukket op, efter at have været forsvundet siden 1950'erne. Foto: Scanpix/arkiv

Tollundmandens tå, der forsvandt i 1950'erne, er blevet fundet. Det skriver Midtjyllands Avis og TV2 Lorry.

Det 2400 år gamle lig er et af de bedst bevarede i Danmark fra jernalderen.

Den ene storetå blev i sin tid skåret af for at lave forsøg med konservering. Men den har været forsvundet indtil denne uge, hvor den dukkede op hos Birte Brorson, der er datter af den konservator, der i sin tid skar tåen af.

- Jeg havde den engang med i skole for at vise den frem, da vi havde om Tollundmanden. De andre troede ikke på, at jeg havde den. Men det kunne jeg så bevise, siger hun til Ritzau.

Birte Brorson fortæller, at hendes far ofte tog arbejdet med hjem, som så mange andre også gør. Det var ifølge hende ikke underligt, at faren kom hjem med et stykke af et vikingeskib eller - i det her tilfælde - en tå i lommen.

- Jeg har været helt uforberedt på den opmærksomhed, det har skabt. Det havde jeg slet ikke tænkt over.

- Jeg ringede til museet for nogle dage siden. De blev enormt glade. Siden da er det bare eksploderet med interesse, siger hun.

Det har aldrig været en hemmelighed, at familien har haft tåen, oplyser Birte Brorson. Hun besluttede, at tåen skulle hjem til sin retmæssige ejermand, da hun sammen med sin søster gennemgik deres afdøde forældres ting.

Tåen fandt de i deres fars gamle værktøjskasse.

- Den har været væk i en masse rod. Men jeg har hele tiden vidst, at den lå der et sted, siger hun.

Tåen befinder sig i en villa i Nivå. Men den bliver 31. oktober overdraget til Silkeborg Museum, hvor Tollundmanden er udstillet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.