Murere spulede asbest uden masker: "Det er tyretosset"

Uden nogen form for beskyttelse har et murersjak højtryksspulet gamle isoleringsrør med asbest i kælderen under DSB's tidligere hovedsæde i København.
Fem-seks mand i et murersjak har højtryksspulet asbest uden nogen form for beskyttelse.
Fem-seks mand i et murersjak har højtryksspulet asbest uden nogen form for beskyttelse. Foto: Scanpix/arkiv

Hele kælderen under DBS' tidligere hovedsæde på Sølvgade Kaserne i København er forseglet og spærret af efter fund af asbest i to kælderrum under den fire fløj store bygning, som EjendomsSelskabet Norden er i gang med at bygge om til kollegieboliger.

Her gik et murersjak på fem-seks mand i et par dage og højtryksspulede vægge og gamle isoleringsrør, før en isolatør advarede dem om, at isoleringsrørene indeholdt asbest. Det førte i sidste uge til, at bygherren standsede al arbejdet - og Arbejdstilsynet kort efter udstedte et strakspåbud. Det skriver Fagbladet 3F.

Freddy Ridderhaugen, faglig sekretær i 3F BJMF, er rystet over sagen.

- Bortset fra dynamit er højtryksspuling nok en af de mest effektive måder at sprede asbest på. Det er simpelt hen tyretosset. Og det er foregået mod bedre vidende. Bum. Færdig, siger han.

Indendørs asbest-renovering må kun foretages af folk med en særlig uddannelse og sikkerhedsudstyr, der forhindrer indånding af dræbermineralets luftbårne og sundhedsskadelige fibre.

Ingen tvivl om ansvar

Men murersjakket arbejdede uden nogen former for beskyttelse, og Freddy Ridderhaugen er ikke i tvivl om, hvem der har ansvaret for fadæsen, der i værste fald kan føre til lungehindekræft eller andre asbest-relaterede kræftsygdomme.

- Det er byggeherre og rådgivers ansvar at tjekke, om der er farlige og sundhedsskadelige stoffer. Inden arbejdet overhovedet sættes i gang, fastslår han.

Ingen af de berørte murere ønsker at stå frem, men via 3F vil de alle blevet tilbudt en undersøgelse på en arbejdsmedicinsk klinik.

Desuden oplyser murerfirmaet, at de pågældende er blevet tilbudt psykologhjælp, og at sagen er anmeldt som en arbejdsulykke - uden tilskadekomne. Samtidig er der oprettet en såkaldt asbest-protokol, som skal opbevares i 40 år og overdrages til Arbejdstilsynet, hvis murerfirmaet lukker. Af protokollen fremgår det, at murerne har været udsat for asbest i forbindelse med deres arbejde, hvis de på et tidspunkt skulle blive syge.

Dan Johansen er ansvarlig for byggesagen hos EjendomsSelskabet Norden. Han mener, at der er gjort alt for at forhindre, at murere og andre faggrupper på den gamle kaserne ved Kongens Have udsættes for asbest eller andre sundhedsskadelige stoffer.

- Selvfølgelig har vi et ansvar som bygherre. Men vi brugte en million kroner på at få screenet hele ejendommen, inden renoveringen gik i gang, og vi kan jo ikke vide, hvad der gemmer sig inde bag nogle vægge, som bliver revet ned, siger han til Fagbladet 3F.

- Der er altid begået fejl, når det her kan ske. Men så snart vi fik at vide, at der var risiko for asbest, lukkede vi arbejdet ned, forseglede området og kontaktede Arbejdstilsynet. Så vi har gjort, hvad vi kunne, siger Dan Johansen, der afviser, at sagen vil få konsekvenser for projektets rådgiver.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.