Mullah Krekar varetægtsfængslet i fire uger

Mullah Krekar er varetægtsfængslet for nye, kontroversielle udtalelser. Han ventes snart stillet for retten.
En af Norges mest kontroversielle personer er irakeren Najmuddin Faraj Ahmad, der i landets offentlighed er bedre kendt som mullah Krekar. På grund af sine rabiate udtalelser er han igen raget uklar med de norske myndigheder og norsk lovgivning. Den 58-årige irakiske kvoteflygtning blev torsdag sigtet for overtrædelse af den norske straffelov ved offentligt at opfordre til strafbare handlinger i et interview med den norsk statsradiofoni NRK. Sigtelsen blev fredag udvidet til også at gælde trusler. RB PLUS (AP/NTB scanpix, Audun Braastad/POLFOTO/Arkiv)
En af Norges mest kontroversielle personer er irakeren Najmuddin Faraj Ahmad, der i landets offentlighed er bedre kendt som mullah Krekar. På grund af sine rabiate udtalelser er han igen raget uklar med de norske myndigheder og norsk lovgivning. Den 58-årige irakiske kvoteflygtning blev torsdag sigtet for overtrædelse af den norske straffelov ved offentligt at opfordre til strafbare handlinger i et interview med den norsk statsradiofoni NRK. Sigtelsen blev fredag udvidet til også at gælde trusler. RB PLUS (AP/NTB scanpix, Audun Braastad/POLFOTO/Arkiv) Foto: Audun Braastad/AP

En domstol i Oslo har besluttet, at den omstridte mullah Krekar skal varetægtsfængsles i fire uger. Han sigtes for trusler og for at have opfordret til strafbare handlinger.

Norsk politi siger, at mullah Krekar snarligt vil blive stillet for retten på baggrund af udtalelser, han er kommet med i interviews med NRK og andre tv-stationer.

I interviewet på NRK sagde Krekar blandt andet, at de personer, som tegner profeten Muhammed, fortjener at dø.

Han udtrykte desuden sympati for angrebet på Charlie Hebdo i Paris i januar og omtalte også angrebene i København.

- Han, som håner vores religion, skal vide, at vi vil møde ham med vores bomber. Der må ikke være nogen form for tolerance, forståelse eller forhandling om det, sagde han i interviewet, der blev sendt i Dagsrevyen, NRK's svar på tv-avisen.

- Vi dør for vores religion og lever for vores religion. Intet er mere helligt end vores religion, tilføjede han.

Mullah Krekar blev tidligere i februar løsladt fra fængslet i Norge efter at have afsonet en dom for trusler mod blandt andre statsministeren.

Straks efter løsladelsen kritiserede han sine knap tre år i fængslet for at være et brud på menneskerettighederne.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.