München-angrebet: Her er hvad vi ved

10 er døde efter fredagens angreb i München. Ingen danskere menes dog at være blandt.
Foto: Scanpix

Fredag aften kort før klokken 18.00 blev ni personer dræbt og 16 såret under et skyderi ved indkøbscentret Olympia i den tyske by München. Den formodede gerningsmand menes også at have taget livet af sig selv.

Intet tyder på, at der er danskere blandt de tilskadekomne, oplyser vagthavende ved Udenrigsministeriets Borgerservice Martin Ellehøj lørdag morgen.

- Vi har ingen meldinger om, at der er danskere blandt hverken de døde eller sårede, siger han.

Skyderiet begyndte ved en lokal McDonald's-restaurant, da den unge mand åbnede ild mod tilsyneladende tilfældige mennesker. Herefter bevægede gerningsmanden sig i retning af indkøbscentret, mens han fortsat skød omkring sig.

Tre af de i alt 16 sårede er fortsat i kritisk tilstand, oplyser tysk politi.

Undersøger motiv

På et pressemøde natten til lørdag oplyste politiet, at gerningsmanden er en 18-årig iraner med bopæl i München. 

Gerningsmanden havde boet "et godt stykke tid" i den tyske storby og havde en ren straffeattest.

Det er endnu uklart, hvad motivet bag gerningen er. Det arbejder efterforskere nu på at opklare. 

En talsmand for politiet har tidligere sagt, at politiet mistænker, at der kan være tale om "terrorisme", men at det indtil videre ikke har fundet tegn på islamisme.

En stille fyr

Natten til lørdag har tysk politi ifølge nyhedsbureauet Reuters ransaget en lejlighed i den centrale bydel Maxvorstadt i München. Ifølge den tyske avis Bild boede den formodede gerningsmand bag fredagens dødelige angreb i München sammen med sine forældre i netop Maxvorstadt. Her

Bild har talt med en af naboerne, som fortæller, at angrebsmanden, der af politiet er identificeret som en 18-årig tysk-iransk mand, boede lige ved siden af.

- En af mine venner gik i skole med ham og sagde, at han var en stille fyr, siger naboen.

- Han genkendte ham (gerningsmanden, red.) fra videoerne fra stedet.

Ifølge Bild er den 18-åriges venner og familie lørdag morgen ved at blive afhørt af politiet, blandt andre den unge mands far.

Lukkede ned

Efter angrebet lukkede den tyske storby ned.

Undergrundsbanen blev lukket, hovedbanegården evakueret, og motorvejene omkring storbyen ryddet og spærret, skrev Bayerische Rundfunk.

Derudover blev alle tog til München aflyst, oplyste tv-stationen NTV. Det betød, at mange rejsende strandede i byen.

Terror i München

München har før været udsat for angreb, men ikke noget, der ligner det, som hændte fredag aften. Det siger Kerrin Linde, udlandsredaktør hos Kristeligt Dagblad.

- München har to gange før været skueplads for større terrorangreb. I 1972 under OL, hvor den palæstinensiske gruppe Sorte September tog israelske sportsfolk som gidsler. I 1980 var der et stort sprængstofangreb mod oktoberfest, hvor der døde 13 mennesker, siger Kerrin Linde og understreger, at oktoberfest er indbegrebet af München.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.