Morten er i lære som betonarbejder: Jeg dør et år før jeg kan gå på pension

Den unge lærling Morten Ryom skal arbejde, til han er 74 år, men gennemsnitslevealderen i hans branche er 73 år. Jeg dør, inden jeg overhovedet lugter pension, siger han.
Jeg dør et år før, jeg får lov at gå på pension, siger Morten Ryom. Han skal arbejde til han er 74 år. Men gennemsnitalderen i hans branche er 73 år. 
Jeg dør et år før, jeg får lov at gå på pension, siger Morten Ryom. Han skal arbejde til han er 74 år. Men gennemsnitalderen i hans branche er 73 år.  Foto: Henning Bagger, Scanpix.

Morten Ryom er en ung mand født i 1992. Og han kan først gå på pension i år 2056. Når han er fyldt 74 år.

Måske endda først, når han er endnu ældre. For får statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flertal for at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år, vil han næsten runde 75 år, inden han når pensionsalderen.

Derfor vender Morten Ryom tommelfingeren nedad til regeringens omstridte 2025-plan, hvor et af hovedelementerne er at hæve pensionsalderen med et halvt år for at få råd til skattelettelser.

Morten Ryom er ved at uddanne sig til struktør, eller det som vi tidligere kaldte jord- og betonarbejder. Han er 24 år nu og skal arbejde 50 år mere. Og det holder ham vågen om natten.  

Dyster fremtid

- Det er en dyster fremtid. Jeg kan gå på pension som 74 årig, og gennemsnitsalderen for sådan nogle som mig er 73 år. Hvis jeg følger gennemsnitslevealderen for struktører, er jeg død et år før, jeg overhovedet lugter noget, der hedder pension, siger Morten Ryom.

Han er ved at miste troen på, at han får en værdig alderdom. Hvis han altså overhovedet får en alderdom.

- Det lyder helt i vejret, at Lars Løkke vil hæve pensionsalderen og så ligesom pakker det ind i en skattelettelse, som vi hellere ville undvære. Jeg synes, at han overlader hårdtarbejdende mennesker til en næsten urimelig skæbne, siger Morten Ryom, der er socialdemokratisk folketingskandidat i Aalborg og tidligere formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation. 

Ligeglad med ekstra klink på lommen 

Og han er absolut ikke formildet af at Lars Løkke som kompensation for at hæve pensionsalderen vil komme med en ny seniorfleksjobordning til nedslidte. 

Morten Ryom mener, at hans arbejdsliv ser sortere ud med den plan, som regeringen nu præsenterer. Og på den tekniske skole i Aalborg, hvor han lige nu er på kursus, er stemningen blandt de jævnaldrende lærlinge ikke god, føjer han til.

- Vi har da ikke behov for Løkkes skattelettelser. Det kunne selvfølgelig være rart med lidt ekstra klink på lommen, men hvis det er på bekostning af vores børns SU og vores egen pensionsalder, så lad dog de skattelettelser være. Hvis jeg får et par hundrede kroner mere udbetalt, skal jeg jo spare dem op for at få råd til at give mine egne børn en uddannelse, når de nu skærer vildt meget på SU, siger han.

Døjer med ryg, knæ og skuldre

Morten Ryom og lærlingekammeraterne har ikke bare diskuteret 2025-planens betydning for dem selv. Men også for deres ældre kolleger i 40erne og 50erne.

- Vi kan godt se, at vores gamle kolleger døjer med ryg, knæ og skuldre og what ever. Det er tudetosset, at de skal gå så længe på arbejdsmarkedet, for de overlever simpelt hen ikke så længe, konstaterer han. 

Hellere satse på arbejdsmiljøet

Specialarbejder i Københavns Kommunes afdeling for gade-renhold, Rasmus Bredde, er heller ikke formidlet af udsigten til en ny seniorfleksjobordning til nedslidte.

Han er tillidsrepræsentant for 16 specialarbejdere, der møder tidligt hver morgen for at tømme skraldespande og feje gader i det indre København.

- Det er altså et hårdt arbejdsliv. I forvejen synes vi jo, at pensionsalderen er alt for høj. Når jeg sidder i frokoststuen er det slet ikke skattelettelser, som folk hungrer efter. Folk har skavanker efter mange års arbejde, og vi vil hellere have et ordentligt arbejdsmiljø og mulighed for at gå tidligere på pension, siger Rasmus Bredde.

Han understreger, at han hellere havde undværet de 15.000 kroner om året, som regeringen alt i alt lover en LO-familie i 2025.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.