Morfar idømt livstid for advokatdrab

Drab på advokat og forsøg på at dræbe ekssvigersøn i fogedretten i København giver lovens strengeste straf.
Skuddramaet fandt sted ved fogedretten i Hestemøllestræde i København.
Skuddramaet fandt sted ved fogedretten i Hestemøllestræde i København. SCANPIX arkiv

Retten på Frederiksberg idømmer torsdag en 67-årig mand rettens højeste straf - fængsel på livstid.

Jørgen Saugsted får straffen for at dræbe advokat Anders Lindholt med en oversavet jagtriffel i fogedretten i København og ved samme lejlighed at forsøge at dræbe sin tidligere svigersøn.

Drabet fandt sted 16. september.

Dommer Kari Sørensen lægger under domsafsigelsen særlig vægt på, at Saugsted dræbte en advokat, mens denne var på arbejde.

- Advokater og andre ansatte i retsbygninger har krav på trygge rammer, siger hun under domsafsigelsen på Frederiksberg.

Derudover udviste den nu dømte mand ifølge dommer og domsmænd særlig hensynsløshed, da han efter at have skudt og såret sin tidligere svigersøn gik efter ham ud af retslokalet og skød efter ham igen.

- Han stoppede alene sit forehavende, fordi han ikke havde flere patroner, siger Kari Sørensen.

Saugsted skulle på datoen for drabet deltage i et retsmøde mellem hans datter og hendes ekskæreste om samværsretten til deres treårige søn.

Striden havde stået på i mere end et år, og morfaren syntes, at den tidligere svigersøn og dennes advokat havde opført sig urimeligt og behandlet familien dårligt under hele sagen.

På dagen for drabet havde morfaren fået fuldmagt af sin datter til at deltage i retsmødet i stedet for hende.

I en taske medbragte han en oversavet riffel. Han ville se, hvordan situationen udviklede sig i retten, har han forklaret.

Han begyndte at mundhugges med dommeren om, hvorvidt advokat Anders Lindholt skulle have udleveret nogle papirer.

Til sidst bad dommeren ham holde op og truede med, at han ellers ikke ville kunne deltage i fremtidige retsmøder i sagen.

Det fik morfaren til at tage riflen ud af tasken, rejse sig og affyre to skud mod sin tidligere svigersøn og derefter mod advokaten, som døde af sine kvæstelser.

Jørgen Saugsted har tidligere forklaret, at han på det tidspunkt ikke kunne se anden udvej på sagen end at slå advokaten og eks-svigersønnen ihjel og derefter tage livet af sig selv.

Han havde dog ikke medbragt ammunition nok til også at tage sit eget liv.

På optagelser fra retten kan man se og høre den nu dømte mand gå roligt rundt med geværet og tale med kontrolleret stemme til den panikslagne tidligere svigersøn, som forsøger at gemme sig, mens han beder for sit liv.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.