Mor om at aflevere barn i vuggestue: Det føles som et overgreb

Når Line Hauger afleverer sin søn i vuggestuen før klokken otte, skal hun være heldig, hvis der er en pædagog, de kender.
- Det er først og fremmest børnene, det går ud over. Det er dem der efterlades utrygge i institutionen, når pædagogernes spares væk i ydertimerne, siger næstformand i Københavns Forældreorganisation om daginstitutioner, der må spare pædagoger væk i ydertimerne.
- Det er først og fremmest børnene, det går ud over. Det er dem der efterlades utrygge i institutionen, når pædagogernes spares væk i ydertimerne, siger næstformand i Københavns Forældreorganisation om daginstitutioner, der må spare pædagoger væk i ydertimerne. Foto: Scanpix

Kommunale besparelser gør, at pædagoger i daginstitutioner spares væk i ydertimerne. Det får forældre til at aflevere deres barn senere eller hente tidligere, kunne Avisen.dk fortælle tirsdag.

Flere forældre vælger at arbejde mindre for at undgå uro i balancen mellem arbejde og familieliv. Noget Line, der er mor til en dreng på to år, kender til.

Selvom vuggestuens åbningstider hedder 7-17, har Line Hauger fra København meget svært ved at aflevere inden klokken otte og hente efter klokken 16.

For i ydertiderne er der ingen af sønnens vante pædagoger til stede. Og det gør både mor og søn utrygge.

- Jeg SKAL simpelthen nå at hente ham inden klokken 16, lyder det fra Line Hauger.

Desværre hænger det bare ikke rigtig sammen med arbejdet som projektleder, der betyder, at hun ofte sidder i møder til klokken 17.

Får ondt i maven

Før i tiden kunne hendes mand, der er lærer, hente tidligt, men efter skolereformen kan han først forlade arbejdet efter klokken 16.

- Når jeg ikke har mulighed for at hente inden 16, får jeg ondt i maven. For jeg ved, han er utryg og ked af det. Ligesom han er, når jeg afleverer før otte.

Ifølge Line Hauger er problemet, at den integrerede daginstitutionen, hendes to-årige søn går i, vælger at vuggestuebørn i ydertimerne fra klokken 8-9 og fra 16-17 bliver sendt i institutionens børnehave, for at spare timer på vuggestuepædagogerne.

- Min søn har brug for trygge omgivelser, og det får han ikke. Han kender jo ikke børnehavepædagogerne. Og de kender ikke ham. Jeg føler mig som verdens dårligste mor nogle gange, fortæller Line Hauger.

De kender ham ikke

Hun understreger, at der ikke er tale om manglende kompetencer hos pædagogerne, men besparelser, der kræver, at de kommunale institutioner må effektivisere.

- Men havde jeg vidst, det ville være sådan her, havde jeg nok valgt en privat institution eller dagpleje, fortæller hun.

I sønnens første år i institution er hun ofte gået tidligere fra arbejdet og har derefter måtte indhente det forsømte arbejde om aftenen, når sønnen er blevet lagt i seng.

Det bliver med vold

Line Hauger har af økonomisk årsager ikke mulighed for at holde op med at arbejde. Og desuden har hun ikke lyst til at være hjemmegående eller gå på deltid.

Men hun vil gerne undgå de morgener før klokken otte, hvor hun må aflevere et ulykkeligt barn i armene på en pædagog, ingen af dem rigtigt kender.

- Det føles lidt som et overgreb. Fordi det bliver med vold, man trækker ham væk og placerer ham i armene på en fremmed. Det føles som et overgreb mod sit eget barn, fortæller Line Hauger.

Forældreorganisation: Forældre ændrer arbejdstider

Ifølge Københavns forældreorganisation, KFO, er Line Haugers situationen ikke enestående. De mener, at kommunebesparelser er skyld i, at pædagoger spares væk i ydertimerne:

- Det er først og fremmest børnene, det går ud over. Det er dem, der efterlades utrygge i institutionen, når pædagogernes spares væk i ydertimerne. Men det går også ud over forældrene, for de er nødt til at ændre deres arbejdstider eller gå på arbejde med ondt i maven, siger Julie Kyndesgaard, der er næstformand i KFO.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.