Mor med syg datter kæmper mod kommunen: Jeg står til at ryge på gaden

Trods advarsler fra fagfolk og kommunens egne socialrådgivere fastholder Gribskov Kommune, at en enlig mor, der bruger al sin tid på at passe sin syge datter, ikke længere er berettiget til økonomisk støtte.
- Det er så voldsom en kamp, og jeg er så træt, siger Bolette Fyhr, der ikke er kvinden på billedet.
- Det er så voldsom en kamp, og jeg er så træt, siger Bolette Fyhr, der ikke er kvinden på billedet. Modelfoto: Iris/Scanpix/arkiv

Bolette Fyhr har brugt meget tid på at passe sin kronisk syge niårige datter.

Nu vil Gribskov Kommune fratage hende en ellers fast månedlige kompensation for tabt arbejdsfortjeneste samt en særlig støtte til hjælpemidler. Det skriver Gribskov Lokalavis.

– Det er så voldsom en kamp, og jeg er så træt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, for jeg står til at ryge på gaden med min datter, siger Bolette Fyhr til Gribskov Lokalavis.

Datteren lider af en kronisk tarmlidelse, og efter 24 år i sundhedssektoren blev Bolette Fyhr fyret, fordi hun brugte for meget tid på at passe den syge datter. Derefter røg hun på kontanthjælp, men kommunen fredede hende fra jobmarkedet. En empatisk læge hjalp dog Bolette Fyhr med at få tilskud for tabt arbejdsfortjeneste samt støtte til at købe hjælpemidler som handsker og medicin til den syge datter.

De tilskud fik Bolette Fyhr i to år, men derefter var det slut. I december 2015 fik hun en kedelig besked fra kommunen. Hun var ikke længere berettiget til tilskud. Med udgangspunkt i en lægevurdering fra en læge, som Bolette Fyhr siger aldrig har mødt hendes datter, konkluderede kommunens afdeling Team Handicap, at datteren ikke var syg nok til, at Bolette fik tilskud. Gribskov Lokalavis har ellers set erklæringer fra både datterens lærer, fra en læge og kommunens egen socialrådgiver, der advarer mod at fratage moderen den økonomiske støtte. 

Har mistet troen på systemet

Bolette Fyhr røg tilbage på kontanthjælp 1. april i år, og når det nye kontanthjælpsloft træder i kraft til oktober, mister hun også sin boligstøtte. Alt i alt skal hun nu klare sig for cirka 4000 kroner mindre om måneden.

Bolette Fyhr har mistet sin tro på det sociale sikkerhedsnet i Danmark.

– Hvordan kan de få sig selv til det? De har frataget mit tilskud til hjælpemidler, som jeg bruger på underlag og medicin. Underlagene koster 500 kroner per pakke med to stk., og de er brugt på to dage. Jeg skal også købe handsker, vaskepulver og meget andet. Og nu har jeg kun kontanthjælp tilbage, siger hun til Gribskov Lokalavis.

Bolette Fyhr står nu til at måtte opsige sin lejlighed ved udgangen af august og flytte hjem til sin søster, hvis kommunen fastholder sin beslutning. Hendes sag ligger p.t. hos Ankestyrelsen.

Det er endnu ikke lykkedes Gribskov Lokalavis at få en kommentar fra formanden for Social- og Sundhedsudvalget i kommunen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.