Mor for din mand? Sådan slipper du for den trælse rolle

Det kan være rigtig skidt for et parforhold, hvis du er blevet mor for din mand.
Din mand har måske i virkeligheden slet ikke lært hjemmefra, hvordan man opfører sig som en ... mand.
Din mand har måske i virkeligheden slet ikke lært hjemmefra, hvordan man opfører sig som en ... mand. Foto: Colourbox

Er det dig, der bestemmer, hvilket tøj børnene skal have på om morgenen? Er det dig, der tager initiativ til og arrangerer de sociale arrangementer i familien? Har du hovedansvaret for de praktiske ting i hjemmet? Har du oplevelsen af, at din mand trækker sig væk fra dig og børnene, hvis du og han har en konflikt? Hvem kommer børnene til, når de har problemer?Bebrejder du tit din mand, at han handler, som han gør, og forsvarer han sig så? Har du mistet lysten til ham?

Hvis du kan svare ja til flere af de ovenstående spørgsmål, er du formentlig mere mor end kvinde for din mand. Sådan lyder den hårde melding fra parterapeuten Katrine Axholm, der er klummeskribent i modemagasinet IN.

Se også:

- I vores generation af mænd er mange af dem vokset op i en familie med en enlig mor eller med en far, der var fysisk eller psykisk fraværende. Disse mænd er vokset op uden en far til at vise dem, hvordan man som mand får opbygget en ligeværdig kærlighedsrelation til en kvinde. Hvordan man deltager på lige fod i familien uden at ryge fuldstændig under tøflen, forklarer Katrine Axholm.

Det kan være svært som partner at være med til mandens 40 års-krise: Læs på IN.dk, hvad den faktisk handler om

Han undlader at tage ansvar

Det er nemlig faderen i familien, der er rollemodel for drengens mandighed og som skal vise ham, hvordan et kærlighedsforhold til en kvinde skal være.

Har moderen for meget følelsesmæssig plads i familien, eller hvis faderen trækker sig lidt væk, vil drengen i stedet måle sin mandighed i forhold til hende – og det er bestemt ikke hensigtsmæssigt, lyder det fra eksperten.

- I mange forhold, hvor faderen og moderen ikke har et sundt og ligeværdigt kærlighedsforhold, vil moderen ofte ubevidst vælge at få dækket nogle følelsesmæssige behov hos sine børn og deriblandt jo så også hos drengen. ?Når drengen vokser op og bliver en voksen mand, vil han i relation til kvinder måske være bange for, at blive omklamret på samme måde, som hans mor gjorde det. Han vil derfor altid sørge for at holde sin kæreste/kone på en vis afstand eller han vil have svært ved at forholde sig til hende på en voksen og ligeværdig måde, siger parterapeuten.

Manden – med den uafsluttede moderbinding – vil typisk vælge en rolle. Han bliver måske en tøffelhelt, der hjælper derhjemme, eller en frihedskæmper, der dyrker arbejde, job eller sport i stedet for familien, eller måske vælger han at konkurrere med konen om børnenes kunst.

- Uanset, hvilken vej han vælger, undlader disse mænd at tage ansvar i familien og over for deres koner. De ved ganske enkelt ikke, hvad det vil sige at være mand i deres følelsesliv, forklarer Katrine Axholm.

Det giver pote at huske de små ting i hverdagen: Læs på IN.dk, hvordan du kan gøre det og dermed gøre din partner mere tilfreds

Det er ikke kun mandens skyld

Men det er ikke kun mændenes skyld, påpeger eksperten.

- Ligesom vores mænd er mange kvinder vokset op med en alenemor eller med en far, der var meget væk. Vi har set mor klare det hele, have ansvar for familien og hjemmet og selvfølgelig også klare et fuldtidsjob. Vi er blevet tudet ørene fulde af, at vi skal have en uddannelse og klare os selv. Og det gør vi så. Uden rigtig at vide, hvad manden så skal byde ind med, siger hun.

Hvis du kan genkende problemstillingen, er det ikke for sent at gøre noget ved det. Professionel hjælp kan være første skridt til at finde ud af, hvor det går galt.

- Det vigtigste er at erkende, at du selv har en andel i af have en mand, som er "usynlig" i familien, eller som du har mange konflikter med, siger Katrine Axholm, der her giver sine bedste råd til, hvordan man løser mor/søn-konflikten i hjemmet.

  1. Vær åben omkring problematikken. Når du får følelsen af at være mor for din mand, så sig det til ham. Lad være med at bebrejde ham, at du bliver hans mor, det er ikke kun hans skyld, men fortæl ham, at lige nu er det sådan, du har det, og det vil du ikke længere være med til.
  2. Giv slip de steder, du er overansvarlig: det kan godt være, at han så ikke kommer til tandlægen i 3 år, når du ikke længere husker ham på det, men det er jo hans tænder. Det kan også være, han sender børnene i skole og børnehave i noget håbløst tøj, der ikke passer sammen, men så længe det ikke er tyl i snestorm, så går det nok.? Når du har øvet dig lidt på at give slip, vil du højst sandsynlig begynde at kunne fornemme en snert af den frihed, det giver, når du aflægger dig noget ansvar. Du får meget mere tid til dig, når I kan deles om de arbejdsopgaver, der er, og du vil genvinde respekten for din mand, fordi han får mulighed for at vise, hvad han kan udover at gå på arbejde. ?Hvis du er ved at gå ud af dit gode skind, så gå tilbage til punkt 1 og vær åben. Fortæl ham, at det er møgsvært at slippe kontrollen, og at du har brug for hans hjælp til at støtte (dvs. sige til, når han føler sig som en søn, der bliver irettesat af sin mor) og vejlede (dvs. guide dig i, hvad der får ham til at føle sig som en rigtig mand).

Redaktionen, IN, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.