Monica er sosu-studerende: Løkkes planer vil ødelægge uddannelsen

Sosu-studerende Monica Andrea Jakobsen frygter, at den næste generation sosu-medhjælpere bliver dem, der har råd til at studere, i stedet for dem, der brænder for faget.
- Man skal have dem ind på uddannelserne, der brænder for det, ikke dem som bare har økonomien til det, siger Monica Andrea Jacobsen.
- Man skal have dem ind på uddannelserne, der brænder for det, ikke dem som bare har økonomien til det, siger Monica Andrea Jacobsen. Foto: Privat

Af Lucas Erik Pedersen og Zacharias Brogaard Munkemose, praktikanter fra Ørestad Gymnasium.

I stedet for at dem, der brænder for det, får en sosu-uddannelse, bliver det dem, der har råd til det, som ender med at blive fremtidens sosu-medhjælpere.

Sådan frygter den 40-årige sosu-studerende Monica Andrea Jacobsen, at virkeligheden bliver for kommende generationer af sosu-hjælpere, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringens planlagte besparelser bliver gennemført.

- Man skal have dem ind på uddannelserne, der brænder for det, ikke dem som bare har økonomien til det.

Der vil i dag være demonstrationer i Danmarks tre største byer mod nedskæringer på uddannelserne og SU’en. Monica Andrea Jakobsen skal selv deltage i demonstrationen og mener, at regeringens planer kan ødelægge uddannelsen for de næste generationer af studerende.

Kan have store konsekvenser

Ifølge ungdomskonsulent i FOA Dorte Dyrholm Pedersen står det klart, at der med regeringens reformer vil mangle penge til de studerende. De planlagte besparelser får stor betydning for uddannelserne, fortæller hun. Hun nævner blandt andet, at der er for lidt lærere til eleverne, og det fører til mindre vejledning eller mindre støtte til svagere elever.

Regeringens vil med sin 2025-plan også sænke SU’en. Monica Andrea Jacobsen føler ikke, at det kommer til at påvirke hende selv, men for mange af de kommende sosu-studerende kan det fremover have store konsekvenser, mener hun og peger på, at SU er den eneste indkomst for mange.

- Jeg er ikke selv på SU nu, men jeg ved, at det kommer til at betyde en stor del for mine børns fremtid og for andre børns fremtid. Der er mange, der ikke kommer til at tage de uddannelser de vil, på baggrund af at de ikke har økonomien til det, siger Monica Andrea Jacobsen.

Hun mener, at det løber ud i, at dem, der gerne vil studere, føler, at de ikke har penge nok til at leve for. Det kan ifølge hende ende med, at de bliver nødt til at gå fra hus og hjem, fordi der ikke er flere penge på kistebunden. De har simpelthen ikke råd til den uddannelse, de vil udføre. Og Monica Andrea Jacobsen mener, at det er en dårlig idé at skære på denne måde.

- Hvis regeringens plan brænder igennem, så mister vi bare rigtig mange kvaliteter. Det påvirker alle. Både dem der tager uddannelser samt arbejdsmarkedet. Måske går man ud og tror, at man kan få et job, men det kan man ikke alligevel. Jeg ville ønske, at politikerne kom ud og prøvede vores job i praksis, så de kan se, hvor hårdt det er. Der er brug for flere hænder, hvis sygdomme skal opspores i tide, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.