KVINDER PÅ KANTEN AF ARBEJDSMARKEDET

Mona er psykisk og fysisk syg: Ressourceforløb kan ikke helbrede mig

Størstedelen af folk i ressourceforløb er kvinder. En af dem er Mona Jensen. Læger har flere gange vurderet, at hun ikke er i stand til at arbejde. Men kommunen mener, det giver mening at teste hendes arbejdsevne.
Langt flere kvinder end mænd ender i ressourceforløb. Mona Jensen er en af dem. Hun føler at forløbet kun gør ondt være ved hendes lidelser. 
Langt flere kvinder end mænd ender i ressourceforløb. Mona Jensen er en af dem. Hun føler at forløbet kun gør ondt være ved hendes lidelser.  Privatfoto.

Psykisk stress, depression, social angst, gigt i knæene, sammenfald i lænden, stivhed i ryggen efter påkørsel ...

Listen over 50-årige Mona Jensens lidelser er lang. De har betydet, at hun de sidste 15 år har været på kontanthjælp. Og hendes læger har flere gange vurderet, at hun ikke bliver bedre eller i stand til at arbejde.

Alligevel vil Hjørring Kommune ikke tilkende hende førtidspension. Kommunen har i stedet sendt hende i ressourceforløb.

Som Avisen.dk i dag kan fortælle, sender kommunerne langt flere kvinder end mænd i ressourceforløb. Mona Jensen er en af dem.

- Kommunen anerkender slet ikke mine lidelser. Når jeg afleverer en erklæring fra min læge, sender de mig afsted til en anden i håbet om, at endnu en undersøgelse pludselig vil gøre mig rask, siger Mona Jensen.

Barndom med incest og mobning

Som barn blev Mona Jensen udsat for incest og mobbet i skolen. I mange år prøvede hun at lægge det bag sig. Men hændelserne bliver til stadighed ved med at hjemsøge hende i dag.

- Min psykiske baggage gør, at der næsten ingenting skal til, før jeg bryder sammen, siger Mona Jensen.

Hun har flere gange været til psykolog og psykiater. Det hjælper, men efter noget tid ryger hun tilbage i det sorte hul.

Oveni de psykiske og fysiske problemer har Mona Jensen også nok at se til derhjemme. Hendes ene søn på 15 år har en medfødt hjertefejl og er mentalt handicappet. Derudover har hendes mand haft flere hjerneblødninger.

Så når kommunen sender hende i forskellige forløb, stresser det. Hun fortæller, hvordan hun flere gange har måtte bede sin sagsbehandler om pauser, fordi hun var ved at bukke helt under.

Brød sammen ved første møde i ressourceforløb

Det er ikke meget godt, Mona Jensen har at sige om ressourceforløbet. Da hun fik at vide, at hun skulle begynde i forløbet, brød hun sammen.

Det indledende møde i oktober 2013 var en hård omgang for hende.

I lokalet sad omkring ti mennesker, som skulle vurdere hendes sag.

Hun oplevede, at de alle satte spørgsmål ved, om hun nu var så syg, som hun sagde.

- Da jeg nævnte, at jeg har nedsunket og stiv ryg, sagde lægekonsulenten: "Hvad er det for noget, du påstår, at du har med ryggen?" siger Mona Jensen.

Hun følte overhovedet ikke, at de troede på, at hun var syg. Det endte med, at hun brød ud i gråd og lod sin voksne søn fortsætte mødet for sig.

Sendes til psykolog 170 km væk

Mona Jensen har dog ikke kun haft dårlige oplevelser med kommunen. For eksempelvis er hun glad for at kunne få tildelt en psykolog

Problemet er bare, at psykologen, som kommunen nu henviser hende til, bor i Aarhus - 170 kilometer fra Hjørring.

Det betyder, at Mona Jensen først skal stå tidligt op og køre de mange kilometer. Derefter skal hun åbne op over for en ny psykolog. Til sidst på dagen skal hun så være frisk nok til at køre hjem igen.

- Det kommer helt sikkert til at belaste mig mere, end det vil hjælpe. Det er på ingen måder den optimale situation at bearbejde noget så følsomt, siger Mona Jensen.

"Giv mig nu den ro, jeg aldrig har haft!"

Mona Jensen kan godt se, at ressourceforløb kan være en god ide og hjælp for nogle. Men hun synes, at man burde anerkende, at det ikke er alle, der kan blive i stand til at arbejde.

Hun mener, at hun er en af dem, der ville være bedre tjent med førtidspension

- Jeg har så mange lig i lasten og tænker, giv mig nu den ro, jeg aldrig har haft i mit liv.

Men 15 år på kontanthjælp har fået hende til at miste troen på, at det nogensinde vil ske. For hende virker det som om, kommunen forventer, at hun mirakuløst bliver helbredt. Og det tror hun ikke på. Heller ikke ressoruceforløbet kan gøre hende rask.

Jobcenter Hjørring kommenterer principielt ikke på konkrette personsager. Centrets afdelingsleder Anni Storm Madsen henviser i stedet til den gældende lovgivning på området.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.