Mohammed knokler for tømrerdrømmen i sommerskole

Elever der dumper i dansk eller matematik i 9.klasse må bruge ferien i sommerskole.
Sol og strand er skiftet ud med undervisning for mange elever, der drømmer om en erhvervsuddannelse. Ingen af personerne i artiklen optræder på billedet.
Sol og strand er skiftet ud med undervisning for mange elever, der drømmer om en erhvervsuddannelse. Ingen af personerne i artiklen optræder på billedet. Foto: Iris/arkiv

Strand og sol er suspenderet for elever over hele landet.

For at komme ind på drømme-uddannelsen på erhvervsskolen bruger elever, der dumpede i 9. klasse, i disse uger derfor 16 dages sommerferie på at gå i sommerskole og læse op på dansk og matematik syv timer om dagen.

Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan karakterkrav til erhvervsskolerne betyder at omkring 5.500 unge, der dumper dansk eller matematik i 9. klasse, ikke kan begynde på en erhvervsuddannelse.

Men det er der altså råd for. 18-årige Mohammed Al-Najar går i sommerskole i København og er lykkelig for sin chance, som han kalder det:

- Jeg tænker mest på min fremtid. Lige nu vil jeg gerne være tømrer og måske bygningskonstruktør. Sommerskolen var chancen for mig, siger Mohammed Al-Najar til P4 København.

Intet at skamme sig over

Jens Rødgaard leder sommerskolen for 35 unge københavnere og underviser "verdens sejeste unge", som han kalder sine elever:

- Det er ret fedt at have nogle unge mennesker, der vil det her. De er alle i samme båd, og der er intet at skamme sig over. Så de er glade og netværker og har det sjovt med sidekammeraterne, siger Jens Rødgaard til P4 København.

Så er det også lige meget

Eleverne er alle dumpet i dansk eller matematik i 9. klasse, og derfor starter sommerskolen fra bunden:

- Som elev har man meget svært ved at forstå de tekster, man får udleveret og begreber. I matematik mangler nogle en danskfaglighed. Hvis man for eksempel ikke forstår, hvad en udgift er, står man af. Mange unge bliver ligeglade og tænker "så er det også bare lige meget".

For Mohammed Al-Najar handler den næste uge nu om en matematisk slutspurt:

- Jeg har lært at tage skolen seriøst, for ellers skal man bruge sin sommerferie på det.

Sommerskolens sidste dag er fredag den 31. juli. Bagefter skal eleverne til den såkaldte prøve 2, som skal afgøre, om de kommer ind på deres drømmeuddannelse på en erhvervsskole.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.