Mønster-arbejdspladsen Svinkløv Badehotel genopstår: Det betyder det for de ansatte

3F Midtfjord er begejstret over nyheden om, at Svinkløv Badehotel skal genopføres. Det har været en eksemplarisk arbejdsplads, hvor ekstra løn i højere grad har hørt til dagens orden end manglende løn, fortæller fagforeningen.

I 3F Midtfjord har de svært ved at få armene ned efter nyheden om, at Svinkløv Badehotel vil blive genopført. Det har fonden bag det historiske badehotel i Nordjylland netop meddelt, efter at hotellet sidst i september brændte ned til grunden.

Stort set alle de cirka 70 kokke, køkkenmedhjælpere, stuepiger og receptionister, som er ansat på badehotellet i løbet af en sæson, er organiseret i 3F.

Eksemplarisk

Det er imidlertid ikke kun udsigten til at bevare de mange arbejdspladser, der har bragt jublen frem i 3F, selv om de betyder meget i lokalsamfundet.

Det handler snarere om, at Svinkløv Badehotel gennem årene har været en eksemplarisk god arbejdsplads, fortæller faglig medarbejder i 3F Midtfjord Niels Sørensen til Avisen.dk.

I de over otte år, han har været ansat i fagforeningen, har han aldrig haft en faglig sag eller oplevet problemer på hotellet.

Tværtimod har der ofte vanket en ekstra månedsløn, når hotellet har sagt tak til medarbejderne for en veloverstået sæson, fortæller Niels Sørensen.

- Man kan ikke sige, at det er dem, der holder os beskæftiget. Men som fagforening vil vi jo også helst undgå de faglige sager, så der er sikkerhed for, at medlemmer har ordnede arbejdsforhold og får det, de skal have i løn, siger han.

Det gode eksempel smitter

Det er ikke det billede, 3F ser generelt, fortæller den faglige medarbejder.

- Derfor vil vi også gerne hav lov til at fremhæve Svinkløv Badehotel som det rigtig gode eksempel. Det kunne andre lære noget af, siger han.

Det gør de så også lokalt, hvor man bejler til den samme arbejdskraft, konstaterer 3F.

- På en kyststrækning på bare fem kilometer fra Slette Strand til Svinkløv, altså på Lars Tyndskids mark i Udsigtsdanmark, har vi hele fire hoteller med overenskomst og arbejdsgivere, der tager ansvar for ordentlige arbejdsforhold, konstaterer den tilfredse fagforeningsmand.

Det er klog politik, for de ansattes trivsel og velbefindende har været med til at tiltrække de samme gæster til Svinkløv år efter år og efterhånden også gennem generationer, mener han.  

Ingen økonomisk overlast

I den aktuelle situation kommer medarbejderne på Svinkløv Badehotel ikke til at lide økonomisk under, at sæsonen blev kortere, end den skulle have været i år. De får løn ifølge de kontrakter, der løber frem til 9. oktober, oplyser Niels Sørensen.

Badehotellet har haft åbent hvert år fra påske og til efteråret sætter ind. De ansatte er langt overvejende gengangere år efter år. Om vinteren tager kokkene typisk til København eller udlandet og arbejder, mens stuepigerne og køkkenmedhjælperne typisk tager rengøringsjob eller går ledige, fortæller fagforeningsmanden.

Nyt hotel - samme medarbejdere

I år skal de ansatte også finde noget andet at beskæftige sig med næste sommer, for det nye Svinkløv Badehotel vil ifølge udmeldingerne først stå klar i foråret 2018. Det ser Niels Sørensen imidlertid ikke som det helt store problem.

- Der er run på Vestkysten i sommerperioden. Virksomhederne er gode til at ansætte folk, og vores medlemmer og også gode til at finde arbejde, om de så skal gøre rent i et halvt år. Så det finder vi nok en løsning på, siger han.

Når Svinkløv Badehotel så genopstår året efter, er han sikker på, at det hovedsagelig vil være de samme, tilfredse medarbejdere, der kommer tilbage.

- Det eneste, jeg er i tvivl om, er, om der bliver brug for den maler, som har været fast ansat til at holde hotellet i stand. Vi ved jo ikke, hvordan det nye hotel bliver konstrueret, siger han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.