Møgsag forfølger Esben Lunde: Millimeter fra dumpekarakter

Esben Lunde Larsen får prygl af vælgerne og selv blandt vælgerne af hans eget parti, Venstre, får han laveste placering blandt ministrene.
Esben Lunde skal gøre sig oprigtig umage efter sommerferien, lyder opfordringen fra Jyllands Postens politisk analytiker Marchen Neel Gjertsen.
Esben Lunde skal gøre sig oprigtig umage efter sommerferien, lyder opfordringen fra Jyllands Postens politisk analytiker Marchen Neel Gjertsen. Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix

Hvor længe skal der gå, før dine synder er dig forladt?

Rigtig længe, hvis man skal tro et repræsentativt udsnit af befolkningen, der netop har givet miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen katarakter.

Ministeren blev i efteråret anklaget for snyd med sin ph.d.-afhandling. Han blev dog siden frikendt.

Alligevel er han tæt på at dumpe i den netop offentliggjorte rundspørge foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 og Avisen.dk, hvor respondenterne har givet ministrene karakterer i forbindelse med regeringens et-års fødselsdag.

2,1 får Esben Lunde i karakter på 12-trinsskalaen, hvor alt under 2 er ikke bestået. Han får dermed den laveste karakter af alle i målingen.

Se alle ministrenes karakterer her.

Kendt i uheldige sager

- Esben Lundes problem er, at han har været kendt i nogle uheldige sager, siger politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Han finder det tankevækkende, at vælgerne sender ministeren millimeter fra en dumpekarakter til trods for, at han siden er blevet frikendt for at skulle have snydt med sin universitets-opgave.

- Men det ser ikke ud til at have påvirket folks opfattelse af ham, påpeger Henrik Qvortrup.

Mystisk bundkarakter

Den vurdering er han ikke ene med.

- Jeg vil tro, det skyldes, at han er et af de mindst kendte og nyeste ansigter på Lars Løkke Rasmussens ministerhold, samtidig med at vælgerne forbinder ham med hans møgsag, siger Marchen Neel Gjertsen, der er politisk analytiker på Jyllands-Posten.

Hvad mener du om Løkke og Co.'s præstationer? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side - klik her

Hun betegner det dog som mystisk, at ministeren også får laveste karakter blandt dem, der ville stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen.

- Han er på mange måder en politiker, der mener noget. Ligesom Søren Pind, som har et spillerum hos de vælgere, der vil have en politiker, der tør at sige sin mening.

På den måde er det mærkværdigt, at danskerne ikke har taget ham til sig endnu, fremhæver Marchen Neel Gjertsen.

Har sin person imod sig

Ifølge Henrik Qvortrup kan vælgernes høvl til Esben Lunde Larsen også findes i hans måde at være på.

- Han virker måske som en lidt renskuret dreng, der lige er kommet ind med fire-toget, og det kan godt være, der er nogen, der synes, det ikke er så overbevisende.

Men måske er vælgerne for hårde.

Politisk kommentator Hans Engel fremhæver, at Esben Lunde Larsen er en minister, der er lykkedes på en lang række punkter:

- Han fik jo ligesom bokset både landbrugs- og miljøpakken og den store naturpakke på plads. Han er faktisk en minister, der har leveret nogle ret fine resultater, lyder det fra den tidligere konservative minister, som tilføjer:

- Her kører det nok mere på det personlige, at medierne har været meget hårde ved ham.

Ministeren selv har takket nej til at kommentere på vælgernes karakter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.