Nyhedsbrev | Opret profil | Log ind | Avisen.dk bruger cookies, læs mere herCookies & privatlivspolitik

Mode-diagnoser er på vej ud

Kun halvt så mange danskere får i dag førtidspension for såkaldte modediagnoser som muskelsygdommen fibromyalgi, pisksmæld og træthedssyndrom. De nye diagnoser hedder stress, angst og depression.

, 7. maj 2008 kl. 17:18
Start et spil på Spigo.dk
Spil
Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

Halvt så mange får førtidspension på grund af for eksempel muskelsygdommen fibromyalgi, piskesmæld og træthedssyndrom efter at diagnoserne satte rekord i 2002.

Faktaboks

Halvt så mange danskere får i dag førtidspension på grund af omdiskuterede diagnoser som piskesmæld, fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.

Tallene for antallet af danskere, som blev tilkendt førtidspension på grund af følgende diagnoser:

 

Fibromyalgi:

2002: 336

2007: 145

 

Piskesmæld:

2002: 335

2007: 137

 

Kronisk træthedssyndrom:

2002: 33

2007: 11

 

I 2007 fik 14.300 danskerne tilkendt førtidspension, heraf 5400 på grund af psykiske lidelser.

 

Kilde: Ankestyrelsen

Det viser tal, som Dansk Arbejdsgiverforenings blad Agenda offentliggør torsdag.

Ifølge Jens Tølbøll Mortensen, overlæge på socialmedicinsk enhed på Aalborg sygehus, er sundhedssystemet blevet mere opmærksomt på, de psykologiske problemer, der kan ligge bag fysiske lidelser.

- Diagnoser som bækkenløsning og fibromyalgi forsvinder ud af systemet af sig selv, uden at vi har fundet ud af at behandle dem. De er blevet afløst af andre diagnoser som stress, angst og depression. De er også en slags modediagnose, men de er dog nærmere på sandheden, siger Jens Tølbøll Mortensen til Nyhedsavisen.

Halvering siden 2002

Muskelsygdommen fibromyalgi og piskesmæld har været omdiskuterede, fordi der er sået tvivl om, hvorvidt de er egentlige sygdomme, da de er svære at påvise fysisk. Mens 336 danskere fik førtidspension på grund af fibromyalgi i 2002 er tallet i 2007 245. For piskesmæld er tallet faldet fra 335 i 2002 til 137 i 2007.

Ifølge Jens Tølbøll Mortensen er det den samme gruppe mennesker, som ender på førtidspension - men i dag blot med andre diagnoser. I 2007 satte stress rekord som den største enkeltstående årsag til førtidspension og udgjorde hver 10. diagnose.

Stress er dog ikke en legitim diagnose, men snarere som et symptom på, at der er noget galt, mener Jens Tølbøll Mortensen.

- Det er et problem, at man giver førtidspension for stress, for dermed siger man, at der er tale om en varig lidelse. Det betyder, at du i princippet ikke kan kureres. Jeg mener, at det er alt for tidligt at opgive de mennesker, der har det svært,« siger overlæge Jens Tølbøll Mortensen.

Ifølge bladet Agenda er der sket en mangedobling i antallet af danskere, som får førtidspension på grund af stress eller angst siden 1990erne.

I 2007 fik 14.300 danskerne tilkendt førtidspension, heraf 5.400 på grund af psykiske lidelser.

Debat om artiklen:
For at kommentere skal du være logget på Facebook. Logges på via "Kommenter via...", genindlæs siden
07.05-2008 | 19:31 af Carsten Svendsen
Ville den rette overskrift ikke være:Ny diagnose-mode?...:o)
 
08.05-2008 | 00:28 af Heidi
ja ja så ser det da lidt sort ud på den her front, har haft diagnosen stress og udbrændthed i 6 år , dertil borrelia som man jo ikke lige ved hvordan udarter sig , men ikke er i tvivl om kan give mange af de samme symptomer, og så påvirkning af massiv skimmelsvamp igennem 7 år den er jo heller ikke så  anerkendt og lige nu er jeg ved at blive ud redt for fib ..

Ja ja det ser sort ud ...   :-)

men bare  DA DI og  regeringen er glade så er det jo godt , og hvad, det kan jo så ende med en psykisk diagnose, jeg er blevet rablende gal...

Jeg søger godt nok ikke førtidspension, men skal da snart i gang med en revurdering af fleks , så mon ikke jeg ender med at blive erklæret rask vi kan jo ikke have alle de mennesker med mode diagnoser rende rundt omkring  og belaste alle de andre ...

Og så er der nogen der siger at jeg ikke følger moden ... :-)

Syntes ikke der er noget der er en modediagnose, for et eller andet sted så er det jo folk med nogle fysiske problmer og et ineffektivt sygehusvæsen der ikke kan finde ud af noget , som giver folk diagnoser fordi de ikke ved hvad der er galt , og de mennesker kan så ud over at rende og have det rigtig fysisk skidt og ondt , også udsættes for at være reduceret til en mode diagnose (læs fejler ikke en skid) sikke et latterligt ord...
 
08.05-2008 | 11:08 af (Slettet bruger)
Kommentar er blevet slettet.
 
10.05-2008 | 02:02 af bIRTE lAMBJERGGAARD
Hvem har mon opfundet ordet "Modediagnoser?"

Jeg spekulerer på, om dette udtryk er kommet fra uvidende, usikre læger, der ikke har et ordentligt kendskab til de sygdomme, der ofte omtales som "De Nye Sygdomme"

Jeg vil her kun omtale sygdommen ME/CFS også fejlagtigt kaldet "Kronisk Træthedssyndrom", da det er den eneste af ovennævnte sygdomme, jeg har et ordentligt kendskab til.

Dette kendskab er til gengæld ganske godt, da min datter (15 år) har fået diagnosen ME/CFS, en sygdom, der efter al sandsynlighed er opstået efter en MFR vaccination.

Derfor kan jeg oplyse diverse misinformerede, uvidende læger (heriblandt åbenbart Jens Tølbøll Mortensen, overlæge på socialmedicinsk enhed på Aalborg sygehus)om, at sygdommen ME/CFS er en anerkendt alvorlig, invaliderende neurologisk sygdom, under kode G93.3 i WHO´ s kodesystem.

Det drejer sig ikke om hverken en ny sygdom eller en modediagnose og en sådan benævnelse og opfattelse af sygdommen er virkelig udtryk for stor uvidenhed og til stor skade for patienterne, der modtager en fuldstændig uacceptabel behandling af det danske sundhedsvæsen blandt andet på grund af denne uvidenhed.

Det er faktisk svært at beholde respekten for det danske sundhedsvæsen, når man på denne måde oplever læger, der udtaler sig om tilstande og sygdomme, de ikke har et ordentligt kendskab til. Der er dog nogle få læger i Danmark på de større sjællandske hospitaler der har den rette viden om sygdommen ME/CFS og disse få læger må overtage og rette op på det mangelfulde lægelige arbejde, der hersker rundt om i amterne med hensyn til sygdommen ME/CFS.

Fakta om den neurologiske sygdom ME/CFS også kaldet Kronisk Træthedssyndrom:

Sygdommen ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis /Kronisk Træthedssyndrom) er som ovenfor anført en alvorlig, invaliderende neurologisk sygdom (WHO kode G93.3) og har altså intet at gøre med den psykiske tilstand Kronisk Træthed. Mange læger blander til stor skade for patienterne disse helt forskellige sygdomme sammen, hvilket patienterne selvfølgelig ikke kan være tjent med, især fordi behandlingen for de to sygdomme er meget forskellig og en forkert håndtering af den neurologiske sygdom ME/CFS kan være invaliderende eller endda fatal.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning om ME/CFS (Kronisk Træthedssyndrom) skal en patient have ekskluderet tilstedeværelse af psykiatriske lidelser, medicinmisbrug og forgiftninger for at få denne diagnose.

Selvsagt kan der ikke være tale om, at sygdommen er psykisk, som visse læger fejlagtigt tror.

Sygdommen ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis /Kronisk Træthedssyndrom) er hverken en ny diagnose eller en modediagnose.

Myalgic Encephalomyelitis (ME) har været dokumenteret i den medicinske litteratur fra 1934.

Yderligere om sygdommen findes her:

http://www.me-cfs.dk/Forside/

http://www.kronisktraethedssyndrom.dk/default.htm
 
11.05-2008 | 17:39 af Inge Gregersen
Det er utroligt hvad statestik kan bruges til: At sige at sygdomme som fibromyalgi og kronisktræthedssyndrom (frem over ME/CFS, som sygdommen hedder på verdensplan) er ved at forsvinde......... I patientforeningen har vi et konstant medlemstal på 450-500, hvor de fleste er patienter, den yngste 9 år, den ældste et par og 80.

At kun få får den berettiget pension, som Sociale ankestyrelse fastlagde allerede i 1990 erne skyldes helt andre årsager end at patienterne og sygdommen ikke findes.

Årsagen skal findes i at omkring starten af 2000 og frem til i dag har psykiatrien uretmæssig og uimodsagt overtaget bla. ME/CFS. Ansvaret for dette fejltrin har Institut for Funktionelle lidelser i Århus ledet af psykiater Per Fink. Med masser af statspenge i ryggen har han lavet en model, kaldet TERM modellen. hvor i han bla. lover at kunne spare en hel masse penge på det offentlig syghus væsen ved at behandle disse besværlige patienter . Denne model har Region Midt og Nord besluttet skal lægges til grund for alle praktiserende lægers videreuddannelse, så herefter får bla. ME/CFS patienter aldrig en rigtig udredning af deres fysiske meget invaliderende sygdom og heller aldrig den berettigede pension, men må trækkes igennem den ene umenneskelige arbejdsprøvning, ny chance på arbejdsmarkedet og hvad det nu hedder med forværring af deres sygdom til følge.

Så næste gang der i dette medie skrives om kronisktræhedssyndrom så bedes journalisten sætte sig mere ind i sygdommes fakta, for selv om lægerne ikke vil have med os at gøre, så bliver sygdommen altså ved med at være der.

Foreningen kan kontaktes på mail@me-cfs.dk Vi hjælper gerne med at udrede misforståelser.

Venlig hilsen

Inge Gregersen

ME/CFS DK

http://www.me-cfs.dk
 
12.05-2008 | 00:17 af Hanne Thorup Koudal
Jeg har læst jeres artikel om de lidelser, man får førtidspension på.

Jeg er ikke selv førtidspensionist, men studerende ved Københavns Universitet og lægesekretær.

Jeg vil gerne spørge om, jeres be-nævelse "træthedssyndrom" - hvad mener I

med det?

Jeg synes det er meget uklart.

Kronisk træthedssyndrom, G93.3. (også kaldet postviralt træthedssyndrom) er en neurologisk diagnose. I  Danmark kalder patientforeningen sygdommen ME/CFS.

Kronisk træthed F48 er en psykiatrisk diagnose.

Nu synes jeg det ser ud til, at man blander de 2 forskellige diagnoser sammen, selv om den ene er somatisk, og den anden er psykisk betinget.

Se evt. ME/CFS-foreningens hjemmeside: http://www.me-cfs.dk/Forside/

Og også Vivian Hvenegaards side: http://www.kronisktraethedssyndrom.dk/ med

den nyeste internationale viden om ME/CFS. I Norge bruger man kunne navnet ME = myeloencefalitis. Det er det internationalt mest benyttede navn.

Personligt fik jeg postviralt træthedssyndrom efter en kyssesyge (mononukleose) for over 20 år siden, og jeg går til behandling hos en professor i Bruxelles, da der ikke findes behandlinger i Danmark endnu. Men jeg har siden april 2007 kæmpet for at få en henvisning til behandling i udlandet, fordi man ikke kan tilbyde kompetent behandling i Danmark.

Folk, som bliver syge af virus - og ikke lider af stres og angst skal i hvert fald ikke sættes i bås med psykisk syge, men snarere med patienter, der lider af sklerose, og som har næsten samme symptomer, og hvis årsag man i øvrigt heller ikke kender endnu, og hvor virus har været mistænkt som

årsag.

Jeg er godt klar over, at meget af isforståelserne ude i kommunerne kommer af den såkaldte "Term-model", som uden videnskabelige beviser, placerer

forskellige sygdomme i nogle kasser.

At man placerer en høne og en hund i samme kasse, gør dog ikke hønen til et pattedyr eller hunden æg-læggende - vel?

Jeg har læst bogen om denne model, men er absolut uenig i mange af dens postulater.

Mange hilsner

Hanne Thorup Koudal

Græsager 412

2980 Kokkedal

bioanalytiker, lægesekretær, studerende
 
NYHEDSBREV
 
Interesserer du dig for nyheder om job og arbejdsliv, så prøv Avisen.dk's nyhedsbrev!
separator
Du kan naturligvis altid framelde dig igen, og vi deler ikke din mail med andre.
Læs vores forretningsbetingelser.
© Copyright 2013, Avisen Aps
Avisen.dk er ikke ansvarlig for indhold fra eksterne Internet sites