Mode-diagnoser er på vej ud

Kun halvt så mange danskere får i dag førtidspension for såkaldte modediagnoser som muskelsygdommen fibromyalgi, pisksmæld og træthedssyndrom. De nye diagnoser hedder stress, angst og depression.
Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

Halvt så mange får førtidspension på grund af for eksempel muskelsygdommen fibromyalgi, piskesmæld og træthedssyndrom efter at diagnoserne satte rekord i 2002.

Det viser tal, som Dansk Arbejdsgiverforenings blad Agenda offentliggør torsdag.

Ifølge Jens Tølbøll Mortensen, overlæge på socialmedicinsk enhed på Aalborg sygehus, er sundhedssystemet blevet mere opmærksomt på, de psykologiske problemer, der kan ligge bag fysiske lidelser.

- Diagnoser som bækkenløsning og fibromyalgi forsvinder ud af systemet af sig selv, uden at vi har fundet ud af at behandle dem. De er blevet afløst af andre diagnoser som stress, angst og depression. De er også en slags modediagnose, men de er dog nærmere på sandheden, siger Jens Tølbøll Mortensen til Nyhedsavisen.

Halvering siden 2002

Muskelsygdommen fibromyalgi og piskesmæld har været omdiskuterede, fordi der er sået tvivl om, hvorvidt de er egentlige sygdomme, da de er svære at påvise fysisk. Mens 336 danskere fik førtidspension på grund af fibromyalgi i 2002 er tallet i 2007 245. For piskesmæld er tallet faldet fra 335 i 2002 til 137 i 2007.

Ifølge Jens Tølbøll Mortensen er det den samme gruppe mennesker, som ender på førtidspension - men i dag blot med andre diagnoser. I 2007 satte stress rekord som den største enkeltstående årsag til førtidspension og udgjorde hver 10. diagnose.

Stress er dog ikke en legitim diagnose, men snarere som et symptom på, at der er noget galt, mener Jens Tølbøll Mortensen.

- Det er et problem, at man giver førtidspension for stress, for dermed siger man, at der er tale om en varig lidelse. Det betyder, at du i princippet ikke kan kureres. Jeg mener, at det er alt for tidligt at opgive de mennesker, der har det svært,« siger overlæge Jens Tølbøll Mortensen.

Ifølge bladet Agenda er der sket en mangedobling i antallet af danskere, som får førtidspension på grund af stress eller angst siden 1990erne.

I 2007 fik 14.300 danskerne tilkendt førtidspension, heraf 5.400 på grund af psykiske lidelser.

faktaboks

Halvt så mange danskere får i dag førtidspension på grund af omdiskuterede diagnoser som piskesmæld, fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom.

Tallene for antallet af danskere, som blev tilkendt førtidspension på grund af følgende diagnoser:

 

Fibromyalgi:

2002: 336

2007: 145

 

Piskesmæld:

2002: 335

2007: 137

 

Kronisk træthedssyndrom:

2002: 33

2007: 11

 

I 2007 fik 14.300 danskerne tilkendt førtidspension, heraf 5400 på grund af psykiske lidelser.

 

Kilde: Ankestyrelsen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.