MOAAAR! Sådan tackler du dit barns mor- eller farsyge

Er dit barn mor- eller farsygt? Her er seks gode råd til, hvordan du kan skabe en bedre tilknytning til både mor og far.
Det er helt normalt, at jeres barn i perioder reagerer med surmuleri eller skrig og skrål, hvis det ikke kan få sin 'yndlingsforældrer.'
Det er helt normalt, at jeres barn i perioder reagerer med surmuleri eller skrig og skrål, hvis det ikke kan få sin 'yndlingsforældrer.' Foto: SCANPIX arkiv

Af Mathilde Rude, redigeret af Anne Romanelli, Mama.dk, Aller Media

Er I kommet ind i en periode, hvor jeres barn vil enten mor eller far, og der bliver skabt en masse drama, hvis favoritforælderen ikke er til rådighed? Det kan være ret belastende for den forælder, der bliver favoriseret, ligesom den anden forælder kan føle sig meget afvist.

Giver man plads til det, vil barnet typisk knytte sig til begge forældre fra det er spædt. Når mor er på barsel og mest sammen med barnet, knytter barnet sig naturligt til hende, men er far nærværende, når han kommer hjem, og i den tid han er sammen med barnet, knytter barnet sig også til ham. Tilknytning handler ikke bare om timer, men om kvaliteten af tilknytning.

Sådan ser verden ud med en nyfødt babys øjne: Se mere på Mama.dk

Men hvad gør man, hvis barnets mor- eller farsyge har taget overhånd, og den anden forælder næsten ikke kan få lov at være i samme rum, uden der bliver skrig og skrål? Psykolog Charlotte Clemmensen giver her seks gode råd:

Sådan tackler I mor- eller farsyge:

1) Accepter jeres barns følelser, og forhold jer til dem. Hvis barnet kan tale, så snak med jeres barn om det, når det helst vil trøstes af sin far/mor, og bak det op med svar som: 'Jeg kan godt forstå, at du gerne vil trøstes af far/mor, men nu er det mor/far, der trøster'.

Godnatlæsning: Her er bogen, der får dit barn til at falde i søvn på fem minutter. Se hvilken på Mama.dk

2) Gør jer klart med hinanden, hvilke kampe I vil tage med jeres barn. Skal det være dig, der putter, selv om barnet plager om sin anden forælder, eller skal du hellere lave noget andet med barnet.

3) Bak hinanden op som forældre. Tal med hinanden om, at du er ked af det, også hvis I ikke bor sammen. Bak op om de beslutninger, I har taget om barnet. Skiftes I til at putte, kan I begge forklare barnet, at det er sådan, det er.

4) Tænker du på, hvad pædagogerne i vuggestuen eller børnehaven synes, så tal åbent med dem om det. Højst sandsynligt har de nogle gode ideer til, hvad I kan gøre, og måske også forslag til, hvordan det kan hjælpe jer.

5) Vær dig selv. Du behøver ikke at spille fodbold for at få din søns opmærksomhed, eller lege med dukker for at få din datters. Børn bliver glade, når de kan mærke, at deres forældre er glade. Man skaber mest nærvær med sine børn, når man laver noget, som alle synes er sjovt.

6) Giv dit barns far/mor plads til at komme til, og vær positiv overfor barnets glæde for sin far/mor. Det er fantastisk for et barn at have to engagerede forældre. Ikke mindst kan du selv få mere fritid.

Se også:

 Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.