Minoritet efterlyser klar snak fra ny minister

Efterlysning: Klarhed om regler i forhold til fyring af handicappede. Angst for erstatningskrav spænder ben for beskæftigelsen, lyder kritikken.
Tidligere beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), der her ses til venstre under overdragelsen til Jørn Neergaard Larsen (V), har iværksat et arbejde, der skal få flere handicappede i job. Men hvad vil den nye mand på taburetten? spørger minoriteten.
Tidligere beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), der her ses til venstre under overdragelsen til Jørn Neergaard Larsen (V), har iværksat et arbejde, der skal få flere handicappede i job. Men hvad vil den nye mand på taburetten? spørger minoriteten. Foto: Liselotte Sabroe/Arkiv/Scanpix

Folk med amputerede arme og ben. Ofre for trafikulykker. Og folk, der lider af for eksempel muskelsvind eller sclerose.

Alle har de en ting til fælles - det er svært at klemme kørestolen ind på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Handicappede efter principiel retssag: Hurra, vi tabte!

De handicappede mener selv, at en del af forklaringen er ligebehandlingsloven, der ellers har til hensigt at beskytte dem.

Derfor efterlyser Danske Handicaporganisationer nu handling fra beskæftigelseminister Jørn Neergaard Larsen (V), der netop er tiltrådt.

- Der var et arbejde i gang i Beskæftigelsesministeriet under den tidligere minister, men det lader til, at det er stillet i bero på grund af valgkampen og valget, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

- Det haster med klarhed i forhold til loven, fordi mange arbejdsgivere er bekymrede for, at de ender med en stor regning, hvis ordrebogen er tom, og der skal fyres, uddyber han.

Konsekvensen er, at handicappede slet ikke får chancen, når der er et ledigt job, lyder kritikken.

LÆS OGSÅ: Ingeniør bad om fædreorlov: Fyret på stedet

Det koster nogenlunde det samme at fyre en handicappet som en gravid. Erstatningen lyder typisk på cirka 300.000 kroner.

Både ressourcestærke og hængerøve

Mellem 2002 og 2014 er andelen af handicappede i job faldet fra 51 til 43 procent, mens beskæftigelsesandelen er faldet fra 81 til 77 procent blandt de ikke-handicappede.

Det viser en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), der blev offentliggjort tidligere i år.

LÆS OGSÅ: Claus fik knust kranium og ryg af tog: Handicappede kan også være hængerøve

Claus Mejlby er et af ansigterne bag statistikken. Han sidder i kørestol, efter at han som ung soldat faldt ned på skinnerne ved en station og blev ramt af toget. Ifølge ham er information, der ikke er til at misforstå, den eneste vej frem.

- Det er vigtigt at få gjort klart over for landets arbejdsgivere, at handicappede godt kan fyres, selvom de er beskyttet mod fyringer, der kun handler om deres handicap, lyder det fra Claus Mejlby.

- Der er både ressourcestærke og hængerøve blandt handicappede. Vi er ikke anderledes på det punkt, siger han.

LÆS OGSÅ: Blind og i kørestol: Kommunen tog hjælpen fra Katja

Også Dansk Arbejdsgiverforening efterlyser tydeligere regler.

Ansættelsesretschef Flemming Dreesen mener, at ligebehandlingsloven sommetider "giver støj på linjen", når der skal ansættes, fordi det kan være svært at bevise, at en fyring ikke handler om den fyredes handicap.

Ministerium: Vi ser på det

Beskæftigelsesministeriet bekræfter, at der er et arbejde i gang, hvor handicappede, arbejdsgivere og embedsmænd "ser på reglerne generelt".

LÆS OGSÅ: Chefer dumper rygsyge kandidater: Giv os ansatte med 8-9 fingre!

Arbejdet er ikke afsluttet, og ministeriet forventer, at det genoptages efter sommerferien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.