Minister vil have Skat ud af haverne - men hvad så med social dumping?

Regeringen sender mandag et lovforslag i høring, som skal afskaffe Skats mulighed for at trænge ind i private haver.
- Det her er et klart tilbageskridt i indsatsen mod social dumping og sort arbejde. De eneste, det her gavner, er de virksomheder, som ikke spiller efter reglerne, og folk, som gerne vil snyde eller lave sort arbejde. Jeg synes virkelig, det er en ærgerlig måde, skatteministeren begynder på, siger Jesper Petersen til Berlingske.
- Det her er et klart tilbageskridt i indsatsen mod social dumping og sort arbejde. De eneste, det her gavner, er de virksomheder, som ikke spiller efter reglerne, og folk, som gerne vil snyde eller lave sort arbejde. Jeg synes virkelig, det er en ærgerlig måde, skatteministeren begynder på, siger Jesper Petersen til Berlingske. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix

Det skal være slut med at lade ansatte i Skat åbne havelågen ind til private haver for at undersøge, om der foretages sort arbejde.

Skatteminister, Karsten Lauritzen (V), siger således til Berlingske, at Skat fremover skal have en dommerkendelse.

- Det her er en meget principiel sag og et kedeligt billede på, hvordan beføjelserne til Skat har udviklet sig i en forkert retning. Tingene er simpelthen skredet, og jeg ville som borger finde det dybt, dybt krænkende, hvis Skat gik ind i min have uden at have en dommerkendelse med sig, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Skats omstridte mulighed blev indført under kraftig debat under SRSF-regeringen i 2012. Og selvom Skat fortsat skal have mulighed for at bekæmpe sort arbejde på byggerier på danskernes private ejendom, vil Karsten Lauritzen altså afskaffe det, han kalder en ”åbenlys uretfærdighed”.

"Gavner dem der vil snyde"

Skat har siden 1. juli 2012 gennemført 747 kontrolbesøg på privat grund, hvilket i ordningens første leveår kastede 30 sager om socialt bedrageri og 25 sager om sort arbejde af sig. Mens blå blok er positive over for forslaget, møder skatteministeren hård kritik fra oppositionen og fagbevægelsen.

- Det her er et klart tilbageskridt i indsatsen mod social dumping og sort arbejde. De eneste, det her gavner, er de virksomheder, som ikke spiller efter reglerne, og folk, som gerne vil snyde eller lave sort arbejde. Jeg synes virkelig, det er en ærgerlig måde, skatteministeren begynder på, siger socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, til Berlingske.

Formand for fagforeningen 3F, Per Christensen, vil ”ikke acceptere, at de danske skatteydere skal snydes i unfair konkurrence, fordi Karsten Lauritzen har en principiel betragtning.”

Også Dansk Byggeri ryster på hovedet over regeringens nye forslag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.