Minister: Vil aflytte danskere i udlandet

Flere agenter og udvidede beføjelser til FE skal give bedre mulighed for at stoppe terrorplaner mod Danmark.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterede torsdag terrorpakke i Spejlsalen på Christiansborg. Med sig havde hun Forsvarsminister Nicolai Wammen, Indenrigs og økonomiminister Morten Østergaard og Justistsminister Mette Frederiksen. Regeringen vil over de kommende år afsætte omkring 150 millioner kroner til at øge politiets og Politiets Efterretningstjenestes (PET) it-kapacitet. Det fremgår af regeringens antiterrorpakke, som blev fremlagt torsdag. Styrkelsen af politiets it-kapacitet skal blandt andet gå til at holde øje med truende adfærd på de sociale medier, herunder befolkningens Facebook-opdateringer, for ad den vej at spotte potentielle gerningsmænd, hedder det i regeringens antiterrorpakke.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterede torsdag terrorpakke i Spejlsalen på Christiansborg. Med sig havde hun Forsvarsminister Nicolai Wammen, Indenrigs og økonomiminister Morten Østergaard og Justistsminister Mette Frederiksen. Regeringen vil over de kommende år afsætte omkring 150 millioner kroner til at øge politiets og Politiets Efterretningstjenestes (PET) it-kapacitet. Det fremgår af regeringens antiterrorpakke, som blev fremlagt torsdag. Styrkelsen af politiets it-kapacitet skal blandt andet gå til at holde øje med truende adfærd på de sociale medier, herunder befolkningens Facebook-opdateringer, for ad den vej at spotte potentielle gerningsmænd, hedder det i regeringens antiterrorpakke. Foto: STINE BIDSTRUP/POLFOTO

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal have bedre mulighed for at opsnappe og forhindre planlægning af terrorangreb mod Danmark.

Derfor skal efterretningstjenesten have udvidede beføjelser til at overvåge og aflytte potentielle terrorister.

- Forsvarets Efterretningstjeneste har i dag ikke lovhjemmel til målrettet at indsamle oplysninger om danske ekstremister, der opholder sig i udlandet, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) under præsentationen af regeringens nye antiterrorudspil.

- FE kan lytte med, hvis der sidder to ekstremister i Syrien, og de begge kommer fra Irak. Hvis den ene kommer fra Danmark, har de ikke samme mulighed, påpeger ministeren.

Han forklarer, at aflytningen skal kunne ske, uden at efterretningstjenesten har fået tilladelse gennem en dommerkendelse.

- Når man skal indhente et retskendelse, så er der en række krav, der skal være opfyldt, konstaterer ministeren og påpeger:

- Vi vil meget gerne give FE en mulighed for på stedet at kunne gribe ind, hvis der er planlægning af et angreb mod Danmark, også selvom der er en dansker med. Og der er kontrol med overvågningen, fordi der sker tilsyn med efterretningstjenesterne.

Wammen understreger samtidig, at terroristerne er bekendt med efterretningstjenesternes massive overvågning, og at det derfor samtidig er nødvendigt at styrke det opsøgende efterretningsarbejde med flere agenter.

I alt lægger regeringen i de nye tiltag op til at styrke Forsvarets Efterretningstjeneste med 415 millioner kroner.

- Vi er i en situation, hvor dem, der rejser til Syrien og Irak, er et stort problem, og der er det vigtigt, at vi giver efterretningstjenesten gode redskaber, mener Nicolai Wammen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.