Minister: Vi skal være frie trods terror

Morten Østergaard vil ikke have, at øget overvågning skal betyde overvågning af almindelige danskere.
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til mindehøjtidelighed for dræbte efter terrorangreb i København.
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til mindehøjtidelighed for dræbte efter terrorangreb i København. Foto: JENS PANDURO/POLFOTO

Regeringen vil torsdag fremlægge sin antiterrorpakke. Her vil den forsøge at gøre myndighederne bedre i stand til at finde og overvåge ekstremister i Danmark. Men det bliver ikke på bekostning af almindelige danskeres frihed.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der mener, regeringens forslag vil afspejle den balancegang.

- Vi skal ånde ekstremisterne i nakken. Alle vi andre skal leve i et frit samfund. Og det gør vi også i morgen, siger han, efter regeringen torsdag på et møde med de andre partiledere orienterede om sine planer.

- Man kan godt begge dele. Og det vil man se i vores udspil.

Udspillet kommer til at have fokus på at styrke PET og politiet. Nogle partiledere har i de seneste dage foreslået en række forebyggende tiltag, men det bliver der ikke noget af i regeringens udspil torsdag.

- Vi var heldigvis i januar i stand til at få en aftale med næsten alle Folketingets partier om en handlingsplan imod ekstremisme og radikalisering, der rummer et væld af initiativer, siger han.

- Ifølge den plan skal 3000 offentlige ansatte i de kommende år efteruddannes til bedre at spotte tegn på gryende radikalisering.

Den radikale leder mener derfor ikke, at der er behov for yderligere tiltag.

- Alle de initiativer skal først sættes i værk nu.

Regeringen understreger, at torsdagens udspil er en reaktion på angrebet i Paris, og ikke det angreb Danmark oplevede i weekenden. Her må danskerne og Folketingets partier vente på en reaktion.

- Jeg vil gerne appellere til, at man lader myndighederne gennemføre den efterforskning af, hvad der er foregået, hvor og hvornår i den her weekend - og hvad er der foregået i dagene op til - og så bagefter gøre sig sine erfaringer, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.