Minister: Vi bidrager til migrant-indsats

Regeringen er parat til øget dansk hjælp til migrant-indsats i Middelhavet, siger justitsministeren.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) er parat til at sende dansk hjælp til migrant-indsatsen i Middelhavet.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) er parat til at sende dansk hjælp til migrant-indsatsen i Middelhavet. Foto: CARSTEN BUNDGAARD/POLFOTO

Danmark er parat til at skrue op for indsatsen i forsøget på at begrænse migrant-katastrofen i Middelhavet, hvor i hundredvis af flygtninge er omkommet i bølgerne alene i de seneste dage i deres forsøg på at nå Europas grænser.

Sådan lyder meldingen fra justitsminister Mette Frederiksen (S) på et møde i Folketingets Europaudvalg onsdag.

- Vi er fra dansk side indstillet på at se velvilligt på yderligere bidrag. Det kan både være personelbistand, udstyr, overvågningsfly og bidrag til selve sø-operationen, fastslår Mette Frederiksen.

- Det er Frontex (Det Europæiske Grænseagentur red.), der må lede os i den sammenhæng, tilføjer justitsministeren.

Det sker, efter at EU-Kommissionen mandag præsenterede EU's udenrigs-, justits- og indenrigsministre for 10 forslag til, hvad EU kan gøre for at sikre en bedre håndtering af migranter, der sætter ud på Middelhavet i synkefærdige skibe.

Et af punkterne var netop en anmodning om flere penge, mere udstyr og flere folk til EU's operationer i Middelhavet.

Blandt andet foreslår kommissionen en fordobling af det, der i dag er tilgængeligt for at støtte eftersøgning og redning samt en udvidelse af operationsområdet inden for grænseagenturet Frontex' mandat.

Et andet forslag fra kommissionen er et frivilligt pilotprojekt for hele EU om at fordele migranter med behov for beskyttelse. Men dette punkt er den danske regering ikke med på.

- Det er regeringens meget klare holdning, at asylpolitik skal være et dansk anliggende, lyder det fra justitsministeren.

Venstre bakker op om regeringens linje i forhold migrant-indsatsen:

- Der er desværre ikke noget, der umiddelbart er tilstrækkeligt i denne her situation. Jeg synes, at kommissionens plan er et godt udgangspunkt, siger Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

- Tusindvis af mennesker dør, og det kan vi ikke acceptere. Dem skal vi redde, siger han.

Hos Enhedslisten mener man til gengæld, at der er for lidt fokus på arbejdet med at hive nødstedte flygtninge op af havet.

- Desværre vil regeringen øjensynligt ikke arbejde for, at man får et redningsarbejde, som man havde tidligere, og det, er jeg bekymret for, kan koste menneskeliv, siger partiets retsordfører, Pernille Skipper.

- Man bliver ved med at fokusere på grænsebevogtningen i stedet for også at fokusere på redningsarbejdet, siger hun.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.