KAOS MED KÆRESTEPENGE

Minister til borgmestre: I "piver over" kærestesager

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) lagde ikke fingrene imellem, da han onsdag eftermiddag i Folketingssalen blev afkrævet svar i sagerne om gensidig forsørgelsespligt.
Ifølge beskæftigelsesministeren bør landets kommuner have fokus på at få færdigbehandlet sager og klager om gensidig forsørgelsespligt - for borgernes og kommunernes egen skyld. Det kom frem i folketingssalen onsdag eftermiddag.
Ifølge beskæftigelsesministeren bør landets kommuner have fokus på at få færdigbehandlet sager og klager om gensidig forsørgelsespligt - for borgernes og kommunernes egen skyld. Det kom frem i folketingssalen onsdag eftermiddag. Folketinget tv

Flere borgmestre og borgere har langet ud efter beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), fordi han efter deres mening har været for tavs i forhold til den kommunale forvirring, der har været i sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Nogle kommuner har tilbagebetalt penge, der er trukket i kontanthjælp. Andre har nægtet, fordi Kommunernes Landsforening har anbefalet at lade være med at hive punge op af lommen nu og her.

LÆS OGSÅ: Borgmestre til regeringen: Stop nu det kærestepenge-kaos

Men onsdag eftermiddag kunne ministeren ikke slippe. Ordførere fra Dansk Folkeparti og SF stillede nemlig spørgsmål til ministeren i Folketingssalen.

Her kom det blandet andet frem, at ministeren ikke har meget medlidenhed med de kommuner, der har svært ved at navigere i regler og vejledninger på området.

"Undskyld, jeg siger det så direkte"

Det gjorde han klart, da SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen onsdag eftermiddag i Folketingssalen forlangte svar på, hvordan ministeren ville sikre, at borgere, der ved en fejl ikke har fået udbetalt kontanthjælp i sager om gensidig forsørgelsespligt, meget hurtigt får tilbagebetalt, hvad de har krav på.

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Ulrik: Københavns Kommune leger Gud

- Kommuner og borgmestre efterlyser klarhed og vejledning, og derfor er jeg uforstående over for, at ministeren ikke tager initiativer for at give kommuner redskaber til at skabe klarhed, lød det spørgende fra SF'eren.

Ministeren svarede:

LÆS OGSÅ: Borgmester om kærestepenge-rod: Jeg er ikke tilfreds

- Undskyld, jeg siger det så direkte så. Fordi nogle piver over, at de mangler klarhed, skal det så få os til at sige, at så er der nok også noget galt? Nej, det får i realiteten mig til at sige, at da loven blev vedtaget, var man meget omhyggelig med at beskrive det her, og efterfølgende blev der lagt information ud til kommunerne. Det er kommuners pligt, at de behandler borgere efter den lovgivning, vi har fået vedtaget.

Minister til kommuner: Drop kassetænkning

Inden da havde Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, antydet, at flere kommuner kassetænker og derfor undlader at åbne kommunekassen trods alvorlige fejl i sagsbehandlingen. Men det advarede socialdemokraten imod.

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: I boller sammen

- Jeg håber ikke, at der er nogle kommuner, der har så gustent et overlæg. Det ville jeg i hvert fald være ked af, hvis det var. KL (Kommunernes Landsforening, red.) kan ikke forsinke sager, sagde han til spørger Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

LÆS OGSÅ: Fik bolle-brev fra kommunen: Nu får Sigrid penge tilbage

Ministeren understregede igen og igen, at hverken KL eller kommunerne selv kan tilsidesætte afgørelser fra Ankestyrelsen.

KL har ellers udsendt et brev til alle landets kommunaldirektører, hvori KL anbefaler at stille sager om efterbetaling i bero.

"Ikke noget at tage fejl"

Lovgiverne på Christiansborg er også blevet beskyldt for lovsjusk. Men det afviser Henrik Dam Kristensen blankt.

- Jeg har været med til at få vedtaget nogle love i Folketinget, og jeg har da sjældent set en lov som så detaljeret - den ene side efter den anden - meget klart skriver vejledningen ind. Det vil jeg gerne rose både den tidligere minister og forhandlerne for. Der er ikke noget at tage fejl af her, siger han.

Han regner nu med, at kommunerne hurtigst muligt vil vurdere de enkelte sager.

- Det er vigtigt for borgernes retssikkerhed, at myndighederne træffer rigtige afgørelser på en korrekt måde, siger ministeren.

Slut med forhadte regler

KL forventer at have færdiggjort en undersøgelse af sagen torsdag eller fredag.

Mange kommuner afventer undersøgelsen i håbet om, at de ikke skal til at betale trukken kontanthjælp til arbejdsløse borgere. En ugyldig afgørelse giver nemlig borgeren ret til at få ydelsen tilbage.

Regeringen, Enhedslisten og DF har stemt for en afskaffelse af reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Men de bliver først afskaffet, når året er omme.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.