Minister siger undskyld til tilskadekomne

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) kalder det "meget beklageligt", at der er fundet fejl i hver syvende af de sager, som Arbejdsskadestyrelsen har fået besked på at genoptage på grund af mistanke om sjusk.
- Man skal naturligvis have den erstatning, man har krav på, hvis man kommer til skade på arbejdet, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), efter at det er kommet frem, at der er regnefejl i hver syvende af en bunke genoptagne sager om tabt erhvervsevne.
- Man skal naturligvis have den erstatning, man har krav på, hvis man kommer til skade på arbejdet, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), efter at det er kommet frem, at der er regnefejl i hver syvende af en bunke genoptagne sager om tabt erhvervsevne. Helle Moos

En knust knogle eller psyke.

348 danskere, der er kommet så alvorligt til skade på jobbet, at de har tabt en del af deres erhvervsevne, mistænker Arbejdsskadestyrelsen for at have tastet forkert på regnemaskinen, da erstatningen blev regnet ud.

Nu har 64 af dem fået behandlet deres sag en ekstra gang, og ni af dem havde ret i deres mistanke. Det viser nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Tallene svarer til, at der var fejl i rundt regnet hver syvende sag.

Arbejdsskadestyrelsen har fået besked på at genoptage sagerne efter krads kritik fra Kammeradvokaten.

- Det er meget beklageligt, når der bliver lavet fejl i arbejdsskadesager, fordi det handler om mennesker og deres forsørgelsesgrundlag. Man skal naturligvis have den erstatning, man har krav på, hvis man kommer til skade på arbejdet, skriver beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Avisen.dk.

Sagen rullede under hans forgænger Mette Frederiksen (S).

Vigtigt med genoptagelser

En tidligere sagsbehandler kaldte myndigheden for "en pølsefabrik" i en kronik, der skabte så meget debat, at styrelsen selv bad Kammeradvokaten om at lave en undersøgelse.

Undersøgelsen blev offentliggjort i juni. Konklusionen var en lang kritik af Arbejdsskadestyrelsen, som statens egen advokat baserede på 98 sager om netop tab af erhvervsevne.

Kammeradvokaten slog fast, at 27 sager ikke ville holde i retten. I yderligere 20 sager var sagsbehandlingen så mangelfuld, at de skulle genoptages.

Med andre ord fandt Kammeradvokaten alvorlige fejl i cirka hver anden sag.

Den daværende beskæftigelsesminister nedsatte blandt andet en taskforce og åbnede en hotline, så andre tilskadekomne kunne ringe til Arbejdsskadestyrelsen, hvis de ville have en second opinion.

- De genoptagne sager vidner om, hvor vigtigt det er, at alle har mulighed for at få genoptaget deres sag, og ikke mindst at Kammeradvokaten lavede en undersøgelse af sager om tab af erhvervsevne. Styrelsen har på baggrund af undersøgelsen lavet en handlingsplan for at rette op på kvaliteten af sagsbehandlingen, fordi det er helt afgørende, at sagerne bliver behandlet korrekt, skriver Henrik Dam Kristensen, der blev udnævnt til beskæftigelsesminister i oktober.

På et senere tidspunkt skal Kammeradvokaten lave endnu en undersøgelse for at se, om sagsbehandlerne i Arbejdsskadestyrelsen har fået fejlprocenten ned.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.