Minister: Rimeligt at forsørgere mister 2.800 kroner

Yildiz Akdogan har spurgt ministeren, om han finder det rimeligt, at en enlig kontanthjælpsmodtager med et barn kan miste 2.800 i rådighedsbeløb.
Foto: Scanpix/Iris

Enlige forsørgere mister flere tusinde kroner, når kontanthjælpsloftet begynder at virke her til efteråret. Der bliver skåret knap en tredjedel af de penge, de har til rådighed. Men det er helt rimeligt, for det tilskynder dem nemlig til at komme i job.

Sådan skriver beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ifølge Fagbladet 3F i et svar til folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S), hvor ministeren også kritiserer, at kontanthjælpsmodtagernes indtægt hidtil har været høj.

- Enlige forsørgere har generelt haft et relativt højt samlet ydelsesniveau, og dermed et tilsvarende lavt økonomisk incitament til at komme i beskæftigelse, svarer ministeren i et såkaldt §20-spørgsmål.

Yildiz Akdogan har spurgt ministeren, om han finder det rimeligt, at en enlig kontanthjælpsmodtager med et barn kan miste 2.800 i rådighedsbeløb. Kontanthjælpsloftet blev indført 1. april med fuld indfasning 1. oktober.

Cirka 25.000 kontanthjælpsmodtagere rammes på boligstøtten og den særlige støtte til høje boligudgifter.

Ministeren finder nedskæringerne rimelige ud fra den devise, at det skal kunne betale sig at arbejde:

- Jeg synes på den baggrund, det er rimeligt, at der med kontanthjælpsloftet bliver større forskel på, hvad man har at leve for, når man går på arbejde hver dag frem for at være på offentlig forsørgelse - også når man er enlig forsørger, siger ministeren i sit svar.

Hos Yildiz Akdogan falder svaret ikke i god jord.

- Jeg synes, svaret vidner om en minister, der er helt blind for konsekvenserne af sin egen politik. Beskæftigelsesministeren forholder sig slet ikke til, hvor svært det i virkeligheden er for en enlig forsørger at skulle klare sig for 2.800 kr. mindre om måneden, lyder det fra Yildiz Akdogan.

Hun er langt fra enig i, at enlige forsørgeres ydelser generelt har været høje.

- Det drejer sig om en politisk prioritering. Hvis vi vil have et samfund uden børnefattigdom, så giver det rigtig god mening at give en hjælpende hånd til enlige forsørgere. Børnene bliver gidsler i Jørn Neergaards kamp for at sætte de enlige forsørgere ned i ydelse, siger Yildiz Akdogan.

Omkring 7.000 børn er i risiko for at havne under den nu afskaffede fattigdomsgrænse, når kontanthjælpsloftet træder i kraft, har Beskæftigelsesministeriet oplyst.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.