Minister om ressourceforløb: Vil ikke straffe syge ledige

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) blev tirsdag grillet, da der var samråd om de stærkt kritiserede ressourceforløb. Han betonede, at forløbene ikke må medvirke til at gøre borgerne mere syge.
Ressourceforløbene har fået kritik for at gøre borgere mere syge. Men sker det, skal de stoppes eller justeres, mener beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen (V).
Ressourceforløbene har fået kritik for at gøre borgere mere syge. Men sker det, skal de stoppes eller justeres, mener beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen (V). Foto: Erik Refner/Scanpix

I Ugeskrift for Læger stod to overlæger denne uge frem med en bemærkelsesværdig kritik: De såkaldte ressourceforløb er i nogle tilfælde med til at gøre svage og syge borgere endnu sygere.

Den kritik blev beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) konfronteret med, da der tirsdag var indkaldt til samråd i Folketinget om ressourceforløbene.

Målet er et bedre liv

Men det er ikke i orden, hvis kommuner er med til at gøre borgerne mere syge, fastslog ministeren.

- Det er ikke acceptabelt, hvis man fra kommunernes side, fra rehabiliteringsteams side og i øvrigt fra myndighedernes side tvinger mennesker til at gøre noget, som gør dem mere syge, sagde Jørn Neergaard Larsen (V).

Meningen er nemlig ikke at gøre borgerne mere syge, men at hjælpe dem videre, så de lettere kan klare et job.

- Målet med det hele er at øge funktionaliteten. At give mennesker et bedre liv, en højere grad af funktionalitet, og at de bliver mere selvhjulpne, lød det fra ministeren.

Ressourceforløb
  • Ressourceforløbene blev indført med reformen af førtidspension og fleksjob i 2013. Den betyder, at borgere under 40 ikke kan få førtidspension, med mindre deres arbejdsevne ikke kan udvikles.
  • I stedet skal man i et ressourceforløb, hvor målet er at få hjælp til at komme i uddannelse eller arbejde. Det kan blandt andet bestå af mentorstøtte, behandling, motion og kurser.
  • I ressourceforløb får man en ydelse svarende til kontanthjælp.

 

UDVID

Dårligere helbred skal stoppe forløb

Men hvis det ikke er acceptabelt, hvad skal der så ske? Skal kommunen så afbryde ressourceforløbet, spurgte Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

- Hvis der undervejs i et ressourceforløb opstår en situation, hvor helbredet forværres på grund af indsatsen, så kan og skal man selvfølgelig justere eller afbryde forløbet. Målet er ikke at straffe mennesker. Målet er at hjælpe mennesker, fastslog ministeren.

Se klip fra debatten her:
Tryk på play-knappen for at afspillet klippet.
Kilde: Folketinget

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.