Minister kræver stærkere kontrol fra Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet skal reagere på anmeldte erhvervssygdomme, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) står til højre for Dansk Arbejdsgiverforenings chef, Jacob Holbraad ved trepartsforhandlinger i Statsministeriet. Nu vil ministeren skærper Arbejdstilsynets ansvar for at reagere ved erhvervssygdomme som hos vindmølleproducenten Siemens.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) står til højre for Dansk Arbejdsgiverforenings chef, Jacob Holbraad ved trepartsforhandlinger i Statsministeriet. Nu vil ministeren skærper Arbejdstilsynets ansvar for at reagere ved erhvervssygdomme som hos vindmølleproducenten Siemens. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) har indskærpet, at Arbejdstilsynet skal reagere, når det får oplysninger om certificerede virksomheder som Siemens.

Det oplyser han i forbindelse med en redegørelse om Siemens, der kommer i kølvandet på DR's afsløring, om at mindst 64 medarbejdere hos vindmølleproducenten var blevet alvorligt syge af vindmølleproduktion, især arbejdet med stofferne epoxy og isocyanater.

- Det er en alvorlig sag, at så mange er blevet syge af at gå på arbejde på Siemens, og for den enkelte medarbejder er det naturligvis en stor belastning, siger Jørn Neergaard Larsen (V) i en skriftlig kommentar.

Han hæfter sig ved, at Arbejdstilsynet grundlæggende har udført sin tilsynsforpligtelse, og at arbejdsmiljøloven ikke er systematisk overtrådt på Siemens. Men der er grund til kritik, mener ministeren.

- Arbejdstilsynet har ikke været gode nok til at bruge og reagere på oplysninger om anmeldte erhvervssygdomme i forhold til de certificerede virksomheder, siger Jørn Neergaard Larsen.

- Jeg har derfor indskærpet over for Arbejdstilsynet, at det skal ske fremover - også for virksomheder med en såkaldt krone-smiley.

En krone-smiley betyder, at godkendte virksomheder slipper for jævnlige besøg fra Arbejdstilsynet. Nu beder ministeren en arbejdsgruppe med eksperter, arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet vurdere, om der skal gøres mere.

- Det har været et stort antal arbejdsskader knyttet til epoxy, og det er først og fremmest Siemens' ansvar. Arbejdet med epoxy skal foregå på en sikker måde ude på den enkelte virksomhed, siger Jørn Neergaard Larsen.

Han indkalder også partierne bag arbejdsmiljøaftalen. De skal drøfte, om reglerne skal strammes, så virksomheder kun får en krone-smiley, hvis de har helt styr på arbejdsmiljøet modsat Siemens.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.