Minister: Indsatte må ikke påvirke hinanden

Efter ønske fra flere sider lægger regeringen op til, at radikaliserede indsatte i højere grad skal isoleres.
Morten Østergaard (R) vil fjerne ekstreme og radikaliserede indsatte, så de ikke påvirker andre fanger negativt.
Morten Østergaard (R) vil fjerne ekstreme og radikaliserede indsatte, så de ikke påvirker andre fanger negativt. Foto: NIELS HOUGAARD/POLFOTO

En terrorforsker, en tidligere PET-chef, en fængselsinspektør og formanden for fængselspersonalet har alle i ugens løb luftet tanken om, at der skal gøres noget ved radikaliseringen af fanger i danske fængsler.

Torsdag reagerer regeringen så på opfordringerne.

- Jeg mener også, det står klart, at vi er nød til at interessere os mere for, hvad der foregår i vores fængsler, siger økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

- Efterforskningen af weekendens tragiske hændelser i København pågår i disse dage, og vi skal respektere politiets arbejde, inden vi drager alle konklusionerne. Men det må stå klart, at vi ikke kan tillade, at indsatte ekstremister skal påvirke andre indsatte.

Et af de 12 punkter i regeringens plan er, at der skal ske en evaluering af indsatsen for at forebygge radikalisering i fængslerne. Allerede før resultat af den evaluering ser dagens lys, nævner regeringen, at det kan blive en mulighed med øget adskillelse.

Det betyder, at ved mistanke om, at en indsat radikaliserer sine medindsatte, skal han fjernes, så han ikke kan påvirke andre.

Regeringen henviser til, at man allerede i dag kan flytte den radikaliserende indsatte til et andet fængsel eller anden afdeling, men skriver også i sin plan, at den er klar til at kigge på "øget adskillelse" af fangerne.

Debatten har raset, efter det kom frem, at Kriminalforsorgen havde gjort PET opmærksom på, at attentatmanden bag angrebet i København i weekenden viste tegn på at være blevet radikaliseret i fængslet.

Det var langt fra den eneste advarsel Kriminalforsorgen havde afleveret de sidste to et halvt år. 38 andre fanger har udløst en lignende indberetning fra Kriminalforsorgen til PET.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.