Minister i samråd i sag om hjerneskadet psykiater

Både Venstre, Dansk Folkeparti og SF vil nu kalde sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd i sagen om den hjerneskadede psykiater.
Både Venstre, Dansk Folkeparti og SF vil nu kalde sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd i sagen om den hjerneskadede psykiater.
Både Venstre, Dansk Folkeparti og SF vil nu kalde sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd i sagen om den hjerneskadede psykiater. Scanpix

Sundhedsstyrelsen har endnu engang svigtet sit ansvar i rystende grad.

Kritikken fra flere sundheds- og psykiatriordførere er hård ovenpå 21 Søndags afsløringer af en vestjysk psykiater, der har været involveret i dødsfald og alvorlige fejlbehandlinger.

Psykiateren blev hjerneskadet ved en trafikulykke tilbage i 2002. Og selvom Sundhedsstyrelsen blev advaret om psykiateren allerede i 2004, stoppede styrelsen ham først i 2013.

Sagen rejser en masse kritiske spørgsmål, og derfor vil både Venstre, Dansk Folkeparti og SF nu kalde sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i samråd

Der skal placeret et ansvar for, hvorfor psykiateren ikke blev stoppet lang tid før, mener alle tre partier.

- Vi bliver nødt til at have en undersøgelse af, hvad det er, der er sket i de her sager, og hvordan har det kunnet ske. Hvor har Sundhedsstyrelsen været i denne her proces, og hvor har sundhedsministeren været, siger sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til DR Nyheder.

Udover et samråd kræver SF en redegørelse i sagen, og at alle patienter fra 2004 skal kontaktes og tilbydes en ny vurdering af deres diagnose - en såkaldt second opinion. Derudover mener SF's psykiatriordfører Özlem Cekic, at der er behov for en reform af Sundhedsstyrelsen.

- Hvis Sundhedsstyrelsen var en privat virksomhed, havde man fyret alle dem, der havde overset alle de her advarsler. Derfor er der brug for en reform af Sundhedsstyrelsen. Det kommer vi ikke udenom, siger hun til DR Nyheder.

Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann mener, at sagen er endnu mere bekymrende, fordi den ikke står alene.

- Det er jo ikke første gang, at vi hører om sager med patienter, der bliver overmedicineret, og det er ikke første gang, at vi hører, at Sundhedsstyrelsen er blevet advaret om en psykiater, men ikke har grebet ind i tide, siger hun til DR Nyheder og henviser til sagen om den nordjyske psykiater Arne Mejlhede.

DR Nyheder har bedt Sundhedsstyrelsen svare på en række spørgsmål i sagen, herunder om hvorfor den ikke greb ind og stoppede psykiateren langt tidligere, end det skete.

Sundhedsstyrelsen har afvist at stille op til et interview men har sendt et skriftligt citat fra direktør med særligt ansvar for tilsyn, Anne-Marie Vangsted:

"Sundhedsstyrelsen fratog den 8. maj 2013 (psykiateren red.) hans autorisation midlertidigt under henvisning til § 8, stk. 1 (overhængende fare). Sagen vedr. (psykiateren red.) permanente autorisationsfratagelse ligger for tiden i Retslægerådet, der i medfør af autorisationslovens § 9,stk. 2, skal udtale sig inden en evt. sag anlægges."

"På grund af sagens karakter og hensynet til beskyttelse af personfølsomme oplysninger kan Sundhedsstyrelsen ikke kommentere yderligere på sagen."

Læs mere på dr.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.