Vold på jobbet

Minister efter bosted-afsløringer: "Vi må sætte yderligere ind"

Fysisk og psykisk vold er et problem på de socialpsykiatriske bosteder. Men det skal ændres, lyder det fra både kommunerne og indenrigs- og socialministeren.
Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) vil se, hvad der kan gøres for at mindske vold mod ansatte på bosteder.
Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) vil se, hvad der kan gøres for at mindske vold mod ansatte på bosteder. Foto: Scanpix

Det skal stoppes, at landets socialpsykiatriske bosteder er præget af hård vold og trusler mod personalet.

Så klart lyder løftet til pædagoger, sosu'er og sygeplejersker på landets bosteder fra både både Kommunernes Landsforening (KL) og indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V).

Avisen.dk skriver i dag, hvordan en aktindsigt fra Arbejdstilsynet viser, at flere af landets socialpsykiatriske bosteder er præget af hård vold og trusler mod personalet.

Helt galt gik det for en måneds tid siden på bostedet Lindegården ved Roskilde. Her blev en 57-årig ansat dræbt af knivstik. Efterfølgende er en 30-årig beboer anholdt og sigtet for drabet.

- De senere års tragiske sager understreger med al tydelighed, at vold og trusler om vold mod ansatte på botilbud er en stor udfordring. Det er ganske enkelt uacceptabelt, at medarbejderne skal føle sig utrygge i deres dagligdag, skriver ministeren i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Hun henviser dog til, at der allerede er sat en række initiativer til at forebygge vold på botilbud i gang.

- Vi har lavet en kortlægning af reglerne på området og er ved at udarbejde nationale retningslinjer til voldsforebyggelse. Men jeg må samtidig konstatere, at der er behov for at se på nye løsninger og sætte yderligere ind, skriver hun.

Møde om forebyggelse

Sammen med sundheds- og ældreministeren Sophie Løhde (V) vil Karen Ellemann på tirsdag mødes med FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne, for at drøfte problematikken, oplyser hun.

De faglige organisationer peger i deres oplæg til mødet, som Avisen.dk er i besiddelse af, på, at det er presset på behandlingspsykiatrien, der er årsag til store dele af problemerne.

Antallet af sengepladser i psykiatrien fra 2009 til 2014 er faldet fra 2.949 til 2.750. Samtidig er antallet af psykiatriske patienter steget, oplyser organisationerne.

KL: Ingen snuptagsløsning

Det er kommunerne, der driver mange af landets bosteder.

Og formanden for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler mener også, at forholdene for psykisk syge skal forbedres. 

- Vi er nødt til at se i øjnene, at der er nogle få borgere, der har behov for langsigtet psykiatrisk behandling, som tidligere ville have været indlagt, men som i dag er i kommunale tilbud, fordi der ikke er plads til dem i psykiatrien, skriver han i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Ligesom indenrigs- og socialminister lover han også, at der skal findes en løsning. 

- For det er tydeligt, at vi skal gøre en endnu større indsats for at øge sikkerheden for vores medarbejdere, men der er ingen lette løsninger her. Havde der været det, så havde vi løst problemet for flere år siden, skriver Michael Ziegler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.