Minister beder om 400 millioner kroner til flygtninge

Udenrigsministeren vil øge hjælp til flygtninge i Irak og Syrien. Ansøgning til Folketinget på vej.
Udenrigsminister Kristian Jensen (tv), der her hilser på Vietnams vicestatsminister, Phatv Binh Minh, glæder sig over fremgang i offensiven mod Islamisk Stat i den irakiske by Mosul.
Udenrigsminister Kristian Jensen (tv), der her hilser på Vietnams vicestatsminister, Phatv Binh Minh, glæder sig over fremgang i offensiven mod Islamisk Stat i den irakiske by Mosul. Foto: Kham/Reuters

Mens irakiske elitesoldater mandag rykker ind i udkanten af Mosul i Irak under hårde kampe mod Islamisk Stat, forbereder Danmark at sende flere penge til flygtninge i det krigsramte område.

Det oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Danmark har allerede givet 50 millioner kroner. Beløbet går til ikkestatslige organisationer, ngo'er, som modtager flygtninge og internt fordrevne irakere.

- Vi er i gang med at sende et aktstykke (ansøgning) til Folketinget. Vi beder om over 400 millioner kroner til hjælpen i området omkring Syrien og Irak og internt i de to lande, siger Kristian Jensen.

- Men beløbet skal godkendes af Folketingets finansudvalg, inden vi er klar til at bruge dem.

Danmark deltager også militært mod Islamisk Stat. En militær radar overvåger luftrummet i Syrien og Irak, syv danske F-16-fly deltager i angreb på IS, og specialstyrker træner irakiske soldater, påpeger Kristian Jensen.

- Radarbidraget er med til at give et meget nyttigt billede af, hvad der sker af aktivitet i både Syrien og Irak, siger udenrigsministeren.

Under offensiven mod Mosul har IS rettet angreb på andre byer, og danske F-16-fly har ifølge Kristian Jensen en vigtig rolle i offensiven.

- De er med til at angribe Isils (IS) stillinger omkring Mosul, siger han.

Udenrigsministeren glæder sig over, at offensiven mod Mosul foreløbig er gået så stærkt.

- Det er dét, vi har ventet på. At vi kunne knække nakken på Isil i Irak. Når det lykkes at få befriet Mosul, vil det være et afgørende slag mod Isils mulighed for at dominere Irak, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.