Mindre radioaktivt udslip rammer Norge

Det radioaktive udslip skyldtes en teknisk fejl under behandling af brændsel i reaktorhallen.

Institut for energiteknik (IFE) i Halden har ifølge Norges agentur for strålingsbeskyttelse haft et lille udslip af radioaktivt jod mandag. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det radioaktive udslip skyldtes en teknisk fejl under behandling af brændsel i reaktorhallen. Uheldet indtraf klokken 13.45.

Personerne, som opholdt sig i reaktorhallen, blev evakueret, da alarmen gik i gang. De har senere været tilbage i hallen og arbejdet på at identificere årsagen til lækagen.

Statens stråleværn blev varslet om hændelsen tirsdag formiddag.

- Vores fokus er nu, at IFE får stoppet udslippet, siger afdelingsdirektør Per Strand ved Stråleværnet til NTB

- Vi er i løbende kontakt med IFE. Vi vil åbne en ny sag omkring tilsyn i forbindelse med denne hændelse for at få afdækket, hvordan det kunne ske, og hvorfor vi ikke blev varslet om uheldet allerede mandag, siger han videre.

Ifølge den information som Norges agentur for strålingsbeskyttelse har modtaget, så vil udslippet ikke have nogen konsekvenser for miljø eller sundhed uden for anlægget.

Reaktoren ligger tæt på grænsen til Sverige, men den svenske strålingsbeskyttelse har ikke sporet nogen radioaktivitet som følge af hændelsen i Norge.

De svenske myndigheder venter heller ikke, at der senere vil blive radioaktivitet, da udslippet i Halden var meget lille.

Den norske reaktor blev bygget sidst i 1950'erne i en grotte i fjeldet i Halden, der ligger omkring 120 kilometer syd for hovedstaden Oslo.

Norge har ikke atomkraftværker, men operer to mindre forskningsreaktorer i forbindelse med udforskning af sikkerheden omkring atomenergi.

Det lokale politi i Halden har ikke kunnet træffes, mens den lokale brandstation siger til nyhedsbureauet Reuters, at den ikke har været inddraget i hændelsen.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.