Million-smæk til SAS for handicap-hjælp

SAS hænger på regningen for hjælp til handicappede passagerer i Københavns Lufthavn, fastslår Højesteret.
Højesteret har i dag afgjort, at SAS skal betale for ekstraudgifter for hjælp til handicappede.
Højesteret har i dag afgjort, at SAS skal betale for ekstraudgifter for hjælp til handicappede. Foto: Stewen Quigley, Q Image/free

Det er helt efter bogen, når Københavns Lufthavn forlanger, at luftfartsselskabet SAS skal betale en regning på mere end 18 millioner kroner for ekstraudgifter for handicappede. Det slår Højesteret fast i en dom mandag.

SAS har afvist at betale for den assistance, som lufthavnen giver til handicappede passagerer. Men lufthavnen har sendt regningen videre til luftfartsselskaberne, og det har den ifølge Højesteret været i sin gode ret til.

Højesteret er nået frem til det samme resultat, som Østre Landsret gjorde i februar sidste år. Dengang valgte SAS at anke dommen til landets øverste domstol, men det har altså ikke båret frugt.

Tværtimod får SAS nu en ekstraregning på 400.000 kroner plus renter i sagsomkostninger for højesteretssagen. Den skal lægges oveni en regning for sagsomkostninger ved Østre Landsret, som løb op i 700.000 kroner.

Dermed løber de samlede sagsomkostninger op i 1,1 million kroner, som SAS nu også skal betale til Københavns Lufthavn. Den samlede regning løber dermed op i omegnen af 20 millioner kroner.

Sagen er opstået på grund af en ændring af EU-reglerne, som regulerer området.

I juli 2008 trådte den såkaldte PRM-forordning i kraft. Den betød, at det nu var lufthavnene, som blev forpligtet til at afholde merudgifter i forbindelse med handicappede passagerer. Tidligere havde denne opgave hvilet på luftfartsselskaberne.

PRM-forordningen giver dog lufthavnene mulighed for at opkræve en afgift hos luftfartsselskaberne for handicap-servicen. Det er den afgift, som SAS har vægret sig ved at betale.

SAS har med henvisning til en såkaldt takstaftale mellem luftfartsselskabet og lufthavnen henvist til, at lufthavnen ikke må kaste nye gebyrer over på SAS.

Men Højesteret mener ikke, at luftfartsselskabet med henvisningen til den bestemmelse kan slippe for at betale.

Højesteret lægger vægt på, at takstaftalen er indgået inden PRM-forordningen, og at SAS på det tidspunkt alligevel selv sad med regningen for handicapservicen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.