Million-indsats hjalp ikke førtidspensionister mod arbejde

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, har evalueret seks forskellige projekter rettet mod førtidspensionister. De har øget deltagernes livsglæde, men har ikke kunnet bringe dem tættere på arbejdsmarkedet.
Projekterne med at inddrage førtidspensionister i lokalmiljøet har givet dem forøget livsglæde men ikke givet et bredere netværk, viser en ny rapport fra SFI.
Projekterne med at inddrage førtidspensionister i lokalmiljøet har givet dem forøget livsglæde men ikke givet et bredere netværk, viser en ny rapport fra SFI. Foto: Arkiv /Iris

Det er lettere at skabe forhøjet livsglæde for førtidspensionister end at bringe dem nærmere arbejdsmarkedet. Det er resultatet af en evaluering af seks projekter, som SFI har foretaget.

Samlet set er resultaterne ikke imponerende, mener forskeren bag evalueringen.

- Det ser ikke ud som om, at projekterne har haft særlig stor effekt, siger Anna Amilon, seniorforsker ved SFI.

De første af projekterne blev startet i 2011, fordi flere kom på førtidspension på grund af en psykisk lidelse. I 2010 blev der i forbindelse med satspuljeforliget afsat fem millioner kroner til projekterne, der skulle fremme integrationen af førtidspensionister i lokalmiljøet. Pensionsstyrelsen, der i dag er nedlagt, valgte også at bidrage økonomisk.

Havde håbet på mere

Indsatserne har været rettet mod forskellige grupper af førtidspensionister, og der er målt på fire parametre: Helbred, sociale netværk, personlig udvikling og kontakt til arbejdsmarkedet.

Men både i forhold til de sociale kontakter og kontakten til arbejdsmarkedet er det ikke lykkedes et eneste af projekterne at hjælpe de deltagende førtidspensionister på en måde, som kan ses statistisk i evalueringen.

- Vi havde nok håbet på, at man også kunne se resultater på flere parametre, siger Anna Amilon, som understreger, at enkelte personer sagtens kan have fået meget ud af projektet på alle områder.

Tilfredse med livet

Selvom resultaterne generelt er negative, er der nogle særlig undtagelser, forklarer Anna Amilon.

- Det ene er, at mange generelt er mere tilfredse med livet, efter de har deltaget i et projekt. Desuden oplever de selv, at deres mentale helbred er bedre. Begge dele er meget positive resultater.

Færre savner arbejde

Indholdet har været forskelligt afhængigt af målgruppen. Nogle har lavet lokaljournalistik om deres eget boligområde, lavet mad eller motioneret sammen, andre har været i en form for praktik og arbejdet lidt på for eksempel en café.

Analysen viser også, at mange af deltagerne i mindre grad kommer til at savne et arbejde, når de deltager i et projekt. Det kan være fordi, projekterne udfylder et tomrum i hverdagen, som typisk fyldes af arbejde, vurderer SFI.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.