Miljøstyrelsen advarer: For meget ozon i luften

Personer med astma eller bronkitis kan opleve værre symptomer end normalt grundet højere ozonindhold i luften.
Det er først og fremmest personer med luftvejslidelser som for eksempel astma og bronkitis eller andre vejrtrækningsproblemer, der kan opleve en forværring af deres symptomer på grund af det høje ozonindhold i luften fredag. Arkivfoto.
Det er først og fremmest personer med luftvejslidelser som for eksempel astma og bronkitis eller andre vejrtrækningsproblemer, der kan opleve en forværring af deres symptomer på grund af det høje ozonindhold i luften fredag. Arkivfoto. Foto: Www.colourbox.com/Free

Ozonindholdet i luften er fredag så højt i dele af landet, at danskerne ifølge EU's regler skal have besked.

Det oplyser chefkonsulent Christian Lange Fogh fra Miljøstyrelsen, efter at en målestation ved Risø klokken 17.00 har målt 191 mikrogram per kubikmeter.

EU's såkaldte tærskelværdi ligger på 180 mikrogram per kubikmeter.

- Ozon er godt, når det er langt oppe i atmosfæren og beskytter os fra solens stråler. Men når det kommer ned i lungerne, påvirker det dem negativt.

- Heldigvis er forureningen allerede på vej ned igen, og jeg forventer, at den er helt væk til midnat, siger Christian Lange Fogh.

Det er først og fremmest personer med luftvejslidelser som for eksempel astma og bronkitis eller andre vejrtrækningsproblemer, der kan opleve en forværring af deres symptomer.

De opfordres til ikke at lave for kraftige fysiske udfoldelser og eventuelt holde sig indendøre.

Årsagen til de høje ozonværdier er det varme og solrige sommervejr.

- For at indholdet af ozon stiger så meget, skal der være solskin, vind sydfra og så nogle af de stoffer i luften, som danner ozon, forklarer chefkonsulenten.

- Og det sker sådan cirka hvert andet år.

Miljø- og Fødevareministeriets luftforureningsberedskab følger udviklingen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.