Miljøgrupper vil hæve ambitionerne i ny klimaaftale

COP22 førte vigtig aftale med sig, men der er brug for højere ambitioner, mener danske organisationer.
Mennesker demonstrerer ved COP22 i Marokko, hvor der blev indgået en aftale natten til lørdag. En gruppe organisationer ønsker sig dog en bedre aftale.
Mennesker demonstrerer ved COP22 i Marokko, hvor der blev indgået en aftale natten til lørdag. En gruppe organisationer ønsker sig dog en bedre aftale. Foto: Fadel Senna/AFP

Efter to ugers forhandlinger sluttede FN's klimakonference COP22 i Marrakesh lørdag morgen.

Det var det første store internationale møde, efter at klimaaftalen fra Paris, der blev indgået i 2015, trådte i kraft 4. november.

Ifølge 92-gruppen, der er en sammenslutning af danske miljø- og udviklingsorganisationer, sender aftalen et vigtigt signal.

Men gruppens koordinator mener, at der skal meget mere til, hvis man skal overholde de aftaler, der blev nedfældet i Paris.

Der er brug for langt flere midler til ulandene og behov for langt større CO2-reduktioner end dem, landene hidtil har lovet.

- Det er tindrende klart, at der er brug for øgede ambitioner hurtigt, hvis Paris-aftalens mål skal kunne nås. Og her nåede forhandlingerne ikke langt nok, siger Troels Dam Christensen.

Han peger blandt andet på gabet mellem landenes egne klimaplaner og Paris-aftalens temperaturmål.

I Paris besluttede man at sigte efter at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt to grader.

Det kan man ikke nå, hvis ikke de store aktører strammer sig an i kampen for et sundere klima.

- Der er brug for, at EU nu påtager sig en langt stærkere rolle som klimaleder og øger både sine egne klimamål og indsatsen for at trække andre lande med, mener 92-gruppen.

På COP22 blev det besluttet, at regelsættet for Paris-aftalen skal være forhandlet færdigt i 2018.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.