HOSPITALER I KRISE

Midtjyder får sparekniven: 800-1.000 skal fyres eller forflyttes

Færre sengepladser og nedlagte stillinger på hospitalerne. Det er konsekvensen af en omfattende spareplan, som nu er formelt vedtaget af politikerne i Region Midtjylland.
En sygeplejerske med en af de yngste patienter på Herning Sygehus. Sygehuset ligger i Region Midtjylland og vil lige som regionens andre sygehuse blive ramte af besparelser om kort tid.
En sygeplejerske med en af de yngste patienter på Herning Sygehus. Sygehuset ligger i Region Midtjylland og vil lige som regionens andre sygehuse blive ramte af besparelser om kort tid. Foto: Morten Stricker/Arkiv/Scanpix

Under valgkampen var det et hedt emne, at dyr medicin dræner ressourcer fra andre vitale dele af sundhedsvæsenet.

Endnu før Lars Løkke Rasmussen (V) har nedsat sin regering, ser skræmmescenariet ud til at blive virkelighed i Region Midtjylland.

Regionen har netop vedtaget at spare knap 700 millioner kroner frem til 2019.

Det er blandt andet stigende udgifter til medicin, der vrider armen rundt på regionens politikere. Regningen bliver betalt med nedlagte senge og stillinger.

En af de faggrupper, der vil blive særligt hårdt ramt, er hospitals-laboranter - i dag kaldes de bioanalytikere.

- Jeg er ked af det og skuffet, siger Mette Thomsen, der er regionsformand i fagforeningen Danske Bioanalytikere.

Hun regner med, at cirka 60 medlemmer vil få en fyreseddel. Andre kan blive tvunget til at sige deres job op, fordi der bliver for langt at pendle.

- Hvis du er ansat i Herning, og dit job flyttes til Aarhus, kan du blive nødt til at sige nej, hvis du for eksempel bor mellem Skjern og Herning, forklarer hun.

Der er knap 130 kilometer mellem Skjern i Vestjylland og Aarhus i Østjylland.

Rimer ikke på valgløfter

Region Midtjylland har varslet de kommende besparelser i en spareplan, der blev offentliggjort i slutningen af april. En plan, der blev endeligt vedtaget med få rettelser onsdag.

Tidligere på ugen har regionsrådsformand Bent Hansen (S) sagt følgende i en video på regionens hjemmeside:

- Det her er jo svært. Det vil berøre medarbejdere og deres daglige arbejde. Nogle vil miste det, fordi arbejdet forsvinder. Andre vil skulle acceptere, at de skal arbejdet et andet sted. Det er rigtigt svært, men det er nødvendigt.

- Jeg vil tro, at det er et i størrelsesordenen 800 og 1.000 (stillinger, red.), når vi når frem til 2019. Det er mit bedste gæt på, at det er så mange, der bliver berørt, uddyber han.

Ifølge hovedforbundet FTF, der taler på vegne af blandt andre jordemødre, sygeplejersker og bioanalytikere, rimer besparelserne i Region Midtjylland dårligt på de løfter, der blev givet under den netop afsluttede valgkamp.

- De ansatte føler en stor usikkerhed. Besparelserne skaber utryghed. Det påvirker også det daglige arbejde. Det er en ulykkelig situation for ansatte og patienter, siger formand Bente Sorgenfrey.

Løkke, hvad vil du gøre ved det?

De aktuelle økonomiske forhandlinger mellem Danske Regioner, der driver landets offentlige sygehuse, og regeringen er gået i stå på grund af regeringsdannelsen.

Før var det fungerende finansminister Bjarne Corydon (S), der forhandlede med Bent Hansen (S), der også er formand for Danske Regioner. Men da det er uvist, hvem den nye finansminister bliver, befinder forhandlingerne sig i øjeblikket i et dødvande.

FTF-formanden håber, at forhandlingerne i sidste ende resulterer i en ekstra pose penge til regionerne.

- Det er ikke regionspolitikernes skyld, at der nu skal spares. Årsagen er i høj grad de stigende medicinpriser. Det bliver den kommende regeringen nødt til at forholde sig til, så den dyre medicin ikke skader kvaliteten på sygehusene, siger Bente Sorgenfrey.

Tilbage i den lokale fagforening kimer telefonen næsten uafbrudt.

- Jeg har haft mange opkald fra bekymrede medarbejdere. De spørger: Hvad kan vi forvente? Spørgsmålet er også, om medlemmerne har lyst til at få besked om en eventuel fyring før eller efter sommerferien, siger Mette Thomsen fra Danske Bioanalytikere.

Andre regioner står også over for store besparelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.