Mia skal forsørges af sin mand: Jeg er lidt misundelig

Mia Warming-Hansen er syg, og hendes mand kører lastbil 70 timer om ugen for at forsørge dem begge. De slipper ikke af med den gensidige forsørgerpligt.
Mia Warming-Hansen blev gift med David i 2007, men hun ser ikke så meget til ham. Han kører lastbil, og fordi han skal forsørge dem begge to, arbejder han over 70 timer om ugen og er væk fra mandag til fredag.
Mia Warming-Hansen blev gift med David i 2007, men hun ser ikke så meget til ham. Han kører lastbil, og fordi han skal forsørge dem begge to, arbejder han over 70 timer om ugen og er væk fra mandag til fredag. Privat

Præsentationen af Finansloven var en fest, som 35-årige Mia Warming-Hansen ikke var inviteret til.

Hun er sygemeldt på femte år og kan ikke få kontanthjælp, fordi hendes mand tjener for meget. Og sådan vil det også være fremover.

De nye regler om, at den ene del af et par godt kan få kontanthjælp, selvom den anden tjener penge, gælder kun for samlevende. Par, der er gift, har stadig gensidig forsørgelsespligt.

”Jeg kan godt være lidt misundelig over, at det er blevet ændret for dem,” siger Mia Warming-Hansen.

Mia Warming-Hansen blev gift med David i 2007, men hun ser ikke så meget til ham. Han kører lastbil, og fordi han skal forsørge dem begge to, arbejder han over 70 timer om ugen og er væk fra mandag til fredag.

”Det begyndte han på, da vi købte hus. Så var det meningen, at han skulle gøre det en kort periode, for at tjene noget ekstra til huset og rejser, indtil jeg blev færdig med min uddannelse og fik arbejde. Nu er han nødt til det for at dække de faste udgifter,” siger hun.

Alene hele ugen

Mia Warming-Hansen har en ryglidelse, der betyder hun er stiv i nakke og brystkasse. Der er mange ting, hun ikke må som at gøre rent. Men på grund af Davids arbejde er hun alene hele ugen.

”Jeg har mange smerter på grund af de sammenvoksende nakkehvirvler, og der er dage, hvor jeg ikke kommer op af sengen. Men jeg er jo nødt til at trække mig op for at få mad og gå på toilettet,” siger hun.

Mia Warming-Hansen har læst til socialrådgiver, og har brugt en del tid på at tænke over, hvorfor der er så stor forskel på reglerne for samlevende og gifte.

”Det er jo ikke alle, der er så heldige, at deres mand kører lastbil. De fleste har en almindeligt job, hvor man måske kan få lidt overarbejde, og så er de nødt til at gå fra hus og hjem eller fra hinanden,” siger Mia Warming-Hansen.

Kæden springer af

Hun mener, at man som gift forpligter sig overfor hinanden, og at loven om, at ægtefæller skal forsørge hinanden, er fra dengang, det var nemmere at leve af en indtægt. Det har Mia og David nu gjort i snart fem år.

”Det er ok, at loven er sådan. Men jeg synes, at kæden springer af, når jeg så også oplever, at jeg bliver skubbet bagi køen til at få min sag behandlet, fordi det ikke koster kommunen noget at have mig gående. Min mand forsørger mig jo,” siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.