Mexicos cirkusdyr skal finde nye hjem

Efter et forbud mod cirkusdyr skal Mexicos cirkusser af med tusinder af løver, tigre, elefanter og aber.
Tigeren Kalif slikker træner Bruno Raffos hånd gennem tremmerne til sit bur. Fra onsdag er det ikke længere tilladt at have dyr i cirkus.
Tigeren Kalif slikker træner Bruno Raffos hånd gennem tremmerne til sit bur. Fra onsdag er det ikke længere tilladt at have dyr i cirkus. Foto: Rebecca Blackwell/AP

Lysene i det store cirkustelt er slukket, og showets stjerner - syv bengalske tigre - går rastløst frem og tilbage i deres bure.

Nu venter tigrene på at få et nyt hjem i stedet for det cirkus, de er en del af. Mexicos regering har nemlig forbudt brugen af cirkusdyr.

Det betyder, at cirkus Hermanos Cedeno, i lighed med hundredvis af andre cirkusser i landet, ikke længere må have bjørne, kameler, heste, store katte og andre dyr på grund af den nye lov, som trådte i kraft onsdag.

- Jeg havde aldrig troet, at det ville ende på denne måde, siger Junior, som er tigerdomptør i cirkusset.

Han frygter, at det vil være et chok for hans tigre at komme væk fra cirkusset, og han har heller ingen anelse om, hvad han selv skal lave fremover.

Myndighederne siger, at mindst 986 dyr skal finde nyt hjem. Det tal vil formentlig stige i takt med, at myndighederne danner sig et overblik over landets omtrent 500 cirkusser og får registreret, hvor mange dyr de enkelte cirkusser har.

Armando Cedeno, som ejer cirkus Hermanos Cedeno og også er formand for den mexicanske cirkusunion, anslår, at der findes omkring 4000 cirkusdyr i Mexico.

Han kritiserer regeringen for ikke at have levet op til sit løfte om at hjælpe med at finde nye steder til dyrene i form af eksempelvis zoologiske haver eller hos private samlere.

Hvis cirkusserne ikke skaffer sig af med dyrene, risikerer de store bøder, så det lægger et vist pres på ejerne for at finde nye hjem til dyrene.

Omkring 70 cirkusser er allerede gået konkurs, og 2000 cirkusansatte har mistet deres arbejde, siger Armando Cedeno.

Det er Mexicos Grønne Parti, der står bag loven mod cirkusdyr, som har til hensigt at stoppe dyremishandling.

Loven blev vedtaget efter en meget omtalt sag, hvor et cirkus havde fået fjernet underkæben på en bjørn.

En af Mexicos dyrevelfærdsgrupper, AnimaNaturalis, kritiserer loven for at være utilstrækkelig, fordi den ikke omfatter hanekampe, tyrefægtning og shows med eksempelvis delfiner og hvaler.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.