Mette Fredriksen: Den vildeste hønemor

Den skarpe socialdemokrat er gået ind i valgkampen fuldstændig klar over hvilken pris det kan have for familien at være en del af dansk politik - hun har nemlig før prøvet voldsomme angreb på sit privatliv.
Der er dage, hvor det er sjovere at være politiker end andre ... og når det går ud over privatlivet, er det en skidt dag.
Der er dage, hvor det er sjovere at være politiker end andre ... og når det går ud over privatlivet, er det en skidt dag. FOTO: Scanpix

Hun har været en del af det store spil siden 2001, hvor hun blev medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Sidene har vælgerne kunne følge hende i lidt af hvert – hun har været både beskæftigelsesminister og justitsminister.

Men hun har også gennemgået omvæltninger på privatfronten med hele Danmark som publikum – fået børn, været i vælten på grund af skolevalg, blevet skilt og fundet ny kæreste.

Vælgerne har fulgt med og til tider dømt hårdt, men sådan er det i politik, har Mette Frederiksen sagt i et interview med ALT for damerne:

- Selvfølgelig kan jeg også blive træt af det, og mine unger kan blive trætte af det. Når vi for eksempel er i det offentlige rum, kigger folk jo mere på os end på andre familier. Men man kan vænne sig til rigtigt mange ting som menneske, siger hun.

Dengang børnene stod for skud

Særligt episoden om den berømte ”privatskolesag” tog hårdt på socialdemokraten og resten af familien, fortæller hun til bladet.

Kort fortalt havde Mette Frederiksen op til episoden i 2008 udvist kritik overfor forældre, der sender deres børn på privatskole, for selv at indskrive datteren, Ida Feline, på en. En situation der vagte forargelse og debat i medierne, hvilket gik hårdt ud over familien.

Mine forældre har lært mig, at det er vigtigt at have et arbejde, at passe sine ting og at overholde aftaler
Mette Frederiksen

Mette Frederiksen tog kritikken til sig og erkendte sin fejl, men det var stadig en svær tid, fortæller hun:

- Men jeg er den vildeste hønemor og har aldrig ønsket, at mine børn skulle trækkes ind på den politiske scene, og det, der påvirkede mig mest dengang, var mit behov for at beskytte mine børn, for de skal have deres barndom i fred, og så må jeg selv stå til regnskab for, hvad jeg har sagt og gjort. Min største prioritet dengang var derfor at få de to ting skilt ad.

Det gjorde hun ved at forhindre børnene fra at se for meget TV – hende og den daværende mand, Erik, slukkede for TV og radio og smed aviserne ud.

Et åbent hjem

Selv er Mette Fredriksen fra en arbejderfamilie, hvor døren altid stod åben, fortalte hun i et interview med Kristeligt Dagblad sidste år.

- Mit hjem var præget af klassiske arbejderfamilieværdier. Mine forældre har lært mig, at det er vigtigt at have et arbejde, at passe sine ting og at overholde aftaler. Men de lærte mig også, at det er vigtigt at hjælpe andre. Hvis nogen i min families omgangskreds var i knibe, kom de hjem til os.

Hun voksede op med mor, far og storebror plus en masse familie i nabolaget. Hun beskriver sit hjem som åbent, trygt og med masser af politiske diskussioner – noget hun senere selv har brugt både fagligt, men også privat.

- På godt og ondt har mine børn mere indflydelse på den måde, vi er familie på, end jeg havde, da jeg var barn. Jeg blev ikke på samme måde inddraget i familiens strukturer, der var regler, og de var ikke til diskussion! Mine egne børn er utroligt forhandlende. Jeg opdrager dem med de samme grundlæggende værdier, som mine forældre opdrog mig med – bare tilpasset en anden tid.

Mette Frederiksen er altså mor med stort M, også selvom hun har en god politisk karriere kørende for sig – det ene udelukker ikke det andet.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.