Mette Frederiksens stille revolution: Giver sit parti nyt navn

Officielt hedder partiet Socialdemokraterne. Det har det gjort siden 2002. Men Mette Frederiksen omtaler konsekvent sit parti som Socialdemokratiet. Det gør hun for at lægge afstand til Thorning-tiden og markere sig som klassisk socialdemokrat, siger eksperter.
På nogle områder holder partiet fortsat fast i navnet Socialdemokraterne. Det gælder blandt andet partiets logo og hjemmesideadresse.
På nogle områder holder partiet fortsat fast i navnet Socialdemokraterne. Det gælder blandt andet partiets logo og hjemmesideadresse. Foto: Scanpix/arkiv

Mette Frederiksen har i al stilfærdighed drejet sit parti væk fra det officielle partinavn, Socialdemokraterne, som blev vedtaget på en højspændt partikongres for snart 14 år siden.

Det skriver Ugebrevet A4.

Siden Mette Frederiksen overtog formandsposten har hun igen og igen omtalt sit parti som Socialdemokratiet i taler, debatindlæg og interviews. Og siden nytår har navneskiftet spredt sig til partiets pressemeddelelser, kampagner og politiske udspil, viser en gennemgang, som Ugebrevet A4 har lavet.

Politiske iagttagere med et indgående kendskab til Socialdemokraterne og Mette Frederiksen ser partiformandens tilbagevenden til det gamle navn som et klart signal på, at hun vil lægge afstand til Thorning-æraen og markere sig som en mere klassisk socialdemokrat. Det gælder blandt andre Johannes Andersen, der er samfundsforsker og lektor i statskundskab og politisk kommunikation ved Aalborg Universitet.

- Der er ingen tvivl om, at der er en stærk symbolværdi i navnet. Når Mette Frederiksen bruger Socialdemokratiet, er det fordi, hun ønsker at signalere, at hun indtager en mere traditionel socialdemokratisk position. Samtidig har Mette Frederiksen været en del af nogle upopulære beslutninger i regeringen, som hun er tvunget til at bevæge sig væk fra, og her kan et navneskift også være med til at signalere en ny begyndelse, siger Johannes Andersen til Ugebrevet A4.

Også Lars Olsen, der er journalist og forfatter og blandt andet har skrevet bogen 'En bygning slår revner - Socialdemokratiet og det folkelige Danmark' ser en stor signalværdi i brugen af det gamle partinavn.

- Det er selvfølgelig ikke noget tilfælde, at Mette Frederiksen bruger det navn. Mette er klassisk socialdemokrat, som er optaget af faglærte og ufaglærte lønmodtagere og de spørgsmål, der er knyttet hertil. Og det, at hun bruger det traditionelle navn, ser jeg som et tegn på, at hun vil vende mere tilbage til rødderne. Mette er jo en meget mere klassisk socialdemokrat end Helle Thorning, men er også afhængig af kompromisser med andre kræfter i partitoppen, siger Lars Olsen.

På nogle områder holder partiet fortsat fast i navnet Socialdemokraterne. Det gælder blandt andet partiets logo og hjemmesideadresse. Men det kan være et spørgsmål om tid, før der også sker ændringer her, vurderer Frederik Preisler, direktør og partner i reklame- og kommunikationsbureauet Mensch.

- Hvis man først har lavet det skifte, hvor partitoppen konsekvent begynder at bruge Socialdemokratiet, så kommer der også et nyt logo med et andet navn. Det må der gøre, hvis det skal give mening, siger han til Ugebrevet A4.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at kommentere historien. Men tidligere fødevareminister Dan Jørgensen, der er sat i spidsen for et udvalg, som frem mod den socialdemokratiske partikongres i 2017 skal formulere et nyt principprogram, afviser i en sms til Ugebrevet A4, at Socialdemokraterne har planer om at skifte navn.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.