Mette Frederiksen blev til Yvonne under åbningsdebat

S-leder indledte åbningsdebatten med at henvise til Olsen Banden. Herefter fortsatte politikerne i samme spor.
Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, eller Yvonne fra Olsen Banden? Anders Samuelsen (LA) sammenlignede torsdag formanden med den fiktive figur fra de gamle film om Olsen Banden.
Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, eller Yvonne fra Olsen Banden? Anders Samuelsen (LA) sammenlignede torsdag formanden med den fiktive figur fra de gamle film om Olsen Banden. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Dynamit-Anders, S-formand Yvonne og statsminister Egon Olsen.

Under åbningsdebatten i Folketinget torsdag formiddag sendte politikerne den ene henvisning efter den anden til de gamle film om Olsen Banden.

Ligesom i filmene handlede diskussionerne i Folketinget om en stor plan - 2025-planen. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, var den første til at inddrage den fiktive røverbande.

- Statsministeren har en plan. En genial plan, må man forstå. Simpelthen genial. Alt er timet og tilrettelagt.

- Statsministeren skal bare bruge et telt, nogle pløkker og så et par velvillige herrer, der kan hjælpe med at stramme bardunerne.

- Der er også en rigmand i Schweiz. Et pengeskab i Finansministeriet. Dynamit-Anders er klar, indledte Mette Frederiksen sin tale i Folketinget.

Formanden var den første til at have ordet i åbningsdebatten, hvor hun blandt andet talte om manglende vækst og velfærd. Herefter kunne hendes politiske modstandere stille spørgsmål, og de fortsatte i Olsen Banden-stilen.

- Jeg må se den (talen, red.) som en udstrakt hånd og en selverkendelse i Olsen Banden-terminologien om, hvem der altid spænder ben for ting, sagde politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

LA-leder Anders Samuelsen sammenlignede den socialdemokratiske formand med den dominerende Yvonne fra Olsen Banden.

- Jeg kan forstå, at jeg har rollen som dynamit-Anders. Hvis det er tilfældet, må Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, have rollen som Yvonne:

- Konstant på jagt efter andre folks penge, aldrig villig til at arbejde selv, for hun har altid en konfirmation, et bryllup eller en ferie.

- Presset bliver lagt på stakkels Egon Olsen, som hele tiden bliver stresset af det pres. Derfor falder planerne fra hinanden, sagde Anders Samuelsen.

Mette Frederiksen fortsatte herefter i samme spor. Hun forsvarede Socialdemokratiets oplæg til 2025-planen, som de blå partier har kritiseret.

- Yvonne er en skøn figur. I forhold til dynamit-Anders, som er en perifer rolle i det samlede Olsen Banden univers, så er det Yvonne, der står der til sidst, sagde S-formanden.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.