Åbningsdebat i Folketinget:

Mette F. vil ikke love at afskaffe kontanthjælpsloftet

Enhedslistens Pernille Skipper går i kødet på Socialdemokratiets formand: Er boligejernes tryghed vigtigere end de arbejdsløses tryghed?
- Nu har den siddende regering været her godt et års tid. Man har godt nok nået at træffe en del beslutninger, vi er imod. Vi bliver selvfølgelig nødt til at se den samlede opgørelse af uenigheder mellem os og regeringen, før vi lover noget konkret på de enkelte områder, sagde Mette Frederiksen.
- Nu har den siddende regering været her godt et års tid. Man har godt nok nået at træffe en del beslutninger, vi er imod. Vi bliver selvfølgelig nødt til at se den samlede opgørelse af uenigheder mellem os og regeringen, før vi lover noget konkret på de enkelte områder, sagde Mette Frederiksen. Foto: Scanpix/arkiv

Bliver kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen afskaffet, hvis Mette Frederiksen (S) er statsminister efter næste valg?

Det spørgsmål forsøgte Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, forgæves at få et klart svar på ved Folketingets åbningsdebat.

Mette Frederiksen ville nemlig ikke udstede et løfte om at afskaffe de lavere ydelser, som fra 1. oktober har givet tusindvis af arbejdsløse færre penge at leve for.

- Nu har den siddende regering været her godt et års tid. Man har godt nok nået at træffe en del beslutninger, vi er imod. Vi bliver selvfølgelig nødt til at se den samlede opgørelse af uenigheder mellem os og regeringen, før vi lover noget konkret på de enkelte områder, sagde Mette Frederiksen.

Den socialdemokratiske partiformand understregede dog, at hun er imod kontanthjælpsloftet, som rammer socialt skævt og risikerer at tvinge folk fra deres hjem, fordi de ikke kan betale deres husleje.

Er boligejernes tryghed vigtigere end arbejdsløses tryghed?

Det var dog ikke nok til at stille Enhedslistens Pernille Skipper tilfreds.

- Når nu vi er enige om, at regeringens, Dansk Folkepartis og hele højrefløjens kontanthjælpsreform er noget af det mest asociale, vi har set meget længe. Hvorfor kan vi så ikke blive enige om, at give dem et løfte?, spurgte hun.

Enhedslistens politiske ordfører undrede sig samtidig over, at Socialdemokratiet allerede nu er parat til at love store milliardbeløb til et nyt ejendoms- og skattesystem for boligejere.

- Det undrer mig, at man fra Socialdemokratiets side kan være så optaget af at tale om tryghed for boligejere og tryghed for boligøkonomien, at man er villig til at love mange milliarder mange år ud i fremtiden.

- Den tryghed er så vigtig, men den tryghed, der er for de mennesker, der er ramt af arbejdsløshed og sygdom, eller måske bliver det en dag, er åbenbart ikke helt så vigtig, skældte Pernille Skipper.

Mette F.: Jeg er fortrøstningsfuld

I protest mod Socialdemokratiets manglende løfte om at afskaffe kontanthjælpsloftet, har Enhedslisten også valgt at stå udenfor rød bloks samlede forslag til vedtagelse ved åbningsdebatten i Folketinget.

Fra Folketingets talerstol rådede Mette Frederiksen dog Enhedslisten og Pernille Skipper til at slå koldt vand i blodet.

- Noget af det første vi gjorde, da vi gik ind i regeringskontorerne, sidste gang vi dannede regering, var at afskaffe de på det tidspunkt lave ydelser. Så vi har løst den opgave tidligere, og derfor er jeg selv fortrøstningsfuld, hvad angår fremtiden, sagde hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.